Как Мароко ще произвежда слънчева енергия и през нощта?

На ръба на пустинята Сахара се простират дълги редици от извити огледала. Те са част от нещо, което може да се превърне в най-голямата слънчева електроцентрала в целия свят.

Мароко инвестира около 2,6 млрд. долара за построяването на комплекса Варзазат, който образува основата на стратегия за 9 млрд. долара за впрягане на един от най-големите природни ресурси на държавата – слънчевата светлина.

Когато бъде завършен през 2017 г., проектът ще покрива област, която ще е девет пъти по-голяма от нюйоркския Сентръл Парк, и ще генерира достатъчно ток за захранване на близо един милион домакинства.

Първият етап от амбициозния план бе официално открит миналия месец, а три допълнителни свързани електроцентрали ще бъдат включени до края на следващата година, обяви президентът на мароканската Агенция за слънчева енергия Мустафа Бакури, цитиран от CNNMonеy.

Африканското кралство разработва соларната енергия и други възобновяеми източници на енергия от години. А сега си постави амбициозната цел да отговори на нуждите от ВЕИ на малко над половината нация до 2030 г.

Страната се опитва да се отучи от внасянето на горива и същевременно да намалява вредните емисии, обясни Бакури.

Мароко използва соларни технологии, които работят по много различен начин от традиционните слънчеви панели, използващи фотоволтаични клетки, за да преобразуват слънчевата светлина директно в електричество.

Комплексът си служи с големи извити „огледала”, които следят слънцето, подобно на цветята, и пускат по канал радиацията за генериране на пара в мрежа от тръби. Парата управлява централна турбина, която генерира електрическа енергия, която се влива в националната мрежа за ползване от жилища и офиси.

Вероятно най-внушителната част от проекта е, че комплексът може да продължи да работи дори и след като слънцето залезе. Топлината от системата може да се съхранява в продължение на часове в резервоари, пълни с разтопени соли. Това позволява произвеждане на пара с часове и въртене на турбината и през нощта.

Оперативната част от слънчевия комплекс Варзазат осигурява 2% от дневната енергия на страната, която има да извърви дълъг път, докато постигне заложените си цели. Анализатори смятат, че Мароко има добри резултати, когато става дума за изпълнение на плановете си.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини