Законното право на стриптийз и публичната тайна на отдел за борба с наркотиците

Двама служители на Отдела за бора с наркотиците, единият от които цивилен бяха обвинени в лъжа по време на проверка, извършена от службите по сигурността, отричайки, че са собственици на стриптийз клуб.

Двамата мъже работели редовно в клуба, като наемали и освобождавали от работа танцьорки и охранители, те наблюдавали случващото се посредством система за видеонаблюдение, твърдят правителствени източници.

Очаква се процесът срещу двамата да започне през май. Адвокатът им твърди, че сред служителите на Агенцията за борба с наркотиците е било публична тайна, че двама от колегите им са собственици на клуба. Според него членове на агенцията често са посещавали салона, но правителството умишлено се опитва да им попречи да свидетелстват в съда.

По време на проверките и двамата служители на Отдела за борба с наркотиците са отрекли да работят и на друго място, въпреки че са притежавали клуба и са участвали активно в управленито му. След случая единия от служителите се е пенсионирал, а на другия е забранено да изпълнява професионалните си задължения за неопределено време.

Адвокатът на двамата възрази срещу федерална наредба, според която той трябва да се сдобие с разрешение от агенцията преди да привлече нейн служител като свидетел. Наредбата цели да попречи на свидетелите да разкрият класифицирана информация.

Според адвокатът на двамата обаче, наредбата е измислена от самия Отдел за борба с наркотиците и целта и е не е да защити конфиденциалната информация и разследванията, по които работи агенцията, а да прикрие факта, че нейни служители са посещавали стриптийз клуб, което е тяхно законно право.

Колегите на двамата обвинени признават, че са посещавали клуба и са били нясно със собствеността му. Някои от тях дори предлагали бизнес съвети и помощта си, но се страхували да свидетелстват.

Прокурорът по случая обаче отрече обвиненията. Той заяви, че правителството не би попречило на свидетели да се срещнат с представители на защитата и отрече подобно правило да е налагано в агенцията, но ще направи проверка по случая.

На свой ред съдията по делото определи като тревожна идеята за забрана свидетели да не могат да се срещат със защитата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини