6 неща, които мозъкът на интроверта прави по друг начин

Скъпи екстроверти,

Харесваме енергията и въодушевлението ви, но като интроверти ние понякога се чувстваме неразбрани. Искаше ни се да можете да вникнете в случаващото се в нашите мозъци – щяхте да останете изненадани. Представяме ви списък с 6 неща, случващите се в нашите глави.

Искрено ваши,

Интровертите

1. Според книгата The Introvert Advantage на Марти Олсън интровертите се отличават с по-дълго невронна пътека за обработката на стимули. Информацията преминава през тази пътека свързана с дългосрочната памет и планирането. С други думи, обработката на различни социални взаимодействия и събития при интровертите е много по-сложна. Докато обработват информацията, интровертите в същото време се грижат и за собствените си вътрешни мисли и чувства.

2. Според изследвания на психолога Ханс Айсенк, интовертите се нуждаят от по-малко стимули от света с цел да бъдат по-будни и нащерк, в сравнение с екстровертите. Това означава, че е по-лесно интровертите да бъдат престимулирани.

3. Увеличената чувствителност на допамин при интровертите, означава че те се нуждаят от по-малко количество от невротрансмитера, за да се чувстват щастливи. Мозъците на екстровертите са част от енерго-изразходваща нервна система, докато при интровертите нервната система е енергоспестяваща. Ето защо интровертите се чувстват удовлетворени и енергизирани докато четат книга, отдадени са на дълбоки мисли или са се потопили в своя собствен богат на идеи свят.

4. Интровертите не са толкова склонни да играят хазарт или да поемат рискове като екстровертите. Чувството за задоволство се причинява от невротрансмитера допамин. Учените са открили, че мозъците на екстровертите реагират със задоволство при печалба от хазартни игри. С други думи интровертите са по-малко въодушевени от изненадите и риска.

5. Мозъците на интровертите третират взаимодействията между хора със същия интензитет с който третират и взаимодействията с неодушевени предмети. Интровертите обработват всичко в заобикалящата ги среда и отделят внимание на всички сетивни детайли в нея, не само на хората.

6. В процеса на мислене, интровертите разчитат на по-дългосрочната памет за извличане на информация. Интровертите често сравняват стари и нови преживявания, когато вземат решения, това забавя процеса, но води до вниматлено обмислени решения. Това означава, че интровертите водят задълбочен диалог със самите себе си и често в ума им се въртят множество мисли.

Материалът е част от "Тихата революция", заинтересованите могат да прочетат още тук.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини