"Шпигел": Миграционната политика на Меркел подсилва авторитарния режим на Ердоган

Миграционната политика на германския канцлер Ангела Меркел и сделката на Европейския съюз с Турция подсилват авторитарния режим на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, пише днес сп. "Шпигел", цитирано от ТАСС. 

В редакционен коментар изданието посочва, че "Европа се сдоби с нов най-добър приятел и неговото име е Реджеп Тайип Ердоган". "Именно турският президент е победителят на извънредната среща на върха Турция-ЕС тази седмица. Това е лоша и предизвикваща загриженост новина", пише "Шпигел".

Списанието отбелязва, че очевидно Ердоган получава всичкокоето поиска - милиарди евро, преговори за членство в ЕС и безвизов режим за турските граждани, а отгоре на това Европа се отказва от критиките по повод недемократичните действия на президента.

"Няколко дни преди срещата Ердоган демонстративно нанесе нов удар срещу свободата на печата (с поемането на контрола над опозиционния в. "Заман"), като че ли искаше да покаже на европейците, че може да си позволи всичко", изтъкват авторите на статията, като добавят, че нито един от европейските лидери не се е осмелил сериозно да го разкритикува.

"Шпигел" прогнозира, че Ердоган вероятно ще предяви нови искания, а никой не знае дали сделката с ЕС наистина ще функционира.

"Споразумението с Турция ще даде временно облекчение на премиерите на европейските държави, които като Меркел се намират вътрешен натиск в своите страни. Но унизителното е, че ЕС се явява като молител. Европейците стават зависими от Турция, защото не можаха да постигнат единство в търсенето на решения", посочва списанието.

Изданието подчертава, че за Ердоган въвеждането на безвизов режим ще бъде огромен вътрешнополитически успех и Европейският съюз не бива да му подарява такава победа. На следващата среща на върха Брюксел трябва да поиска своята цена за това, включително да накара турските власти да гарантират свободата на медиите и основните човешки права, пише "Шпигел".

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини