Германската полиция нареди да не се изпращат бежанци към Турция

Екипажите на два германски катера, работещи с агенцията на ЕС за контрол на границите  “Фронтекс" са били инструктирани да предават всички заловени мигранти в Егейско море на гръцките власти на континента, вместо да ги изпращат обратно към Турция, съобщи "Дер Шпигел" в събота.

Инструкциите са били изпратени към полицейските катери "Uckermark" и "Börde", разположени във водите край остров Самос, за да подпомогнат гръцката брегова охрана в усилията й да се справи с наплива на бежанци, които искат да достигнат Европа по море от Турция.

Според "Шпигел", заповедта е била издадена след като членове на германското федерално правителство са изразили загриженост.

Въпросът за връщането на бежанците към Турция е бил предмет на разгорещени спорове сред членовете на коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел.

Според изданието германското правителство наскоро е представило доклад, според който връщането на бежанците към Турция е законово приложимо. Но експерти изразиха възражения срещу подобен план. Според тях изпращането на бежанци от Гърция, или дори от гръцки води, обратно към Турция може да се счита за незаконосъобразно, тъй като не зачита правото на мигрантите да получат убежище.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини