Полет до Марс: Успешен тест на двигателя

НАСА обяви, че е провела първия успешен тест на ракетните двигатели RS-25. Те са предвидени за пътешествия в дълбокия Космос и ще се използват за човешката експедиция до Марс.

Вчера подобен двигател е работил в продължение на 500 секунди. Първата му употреба ще бъде за новата система, която ще трябва да заведе хора до астеориди. Ще се използват четири такива двигателя, които се разработват заедно с компанията AeroJet Rocketdyne.

Досега тестовете бяха насочени към електрониката и управлението на двигателя. Сега предстои разработката на нови контролери, които да се използват за следващия етап тестове на двигателя в различни работни условия и режими. Освен това НАСА ще изгради и стенд, на който да могат да се поставят четири двигателя и да се тестват едновременно в симулация на бъдещия първи полет.

Те са базирани в голяма степен на двигателите, които са използвани за космическите совалки. Направени са доработки и оптимизации, които да ги направят подходящи за още по-дълги пътешествия. Следващото пускане на конкретния двигател с номер 2059 ще бъде, когато вече ще е прикачен към апарата, който ще изведе хора на първата им мисия в дълбокия космос от повече от 45 години насам.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини