След години изследване и анализи, Google откри тайната на успешния екип (видео)

От известно време Google се опитва на научи тайната за изграждане на по-продуктивен екип. Е, за целта технологичният гигант създаде екип, който да се заеме с проучването, Проектът, известен като Аристотел, отнел няколко години. Стотици служители били интервюирани,  били анализирани данни за хората от повече от 100 активни екипи на компанията. Да се намери магическа формула за перфектната комбинация от физически лица, необходими за формиране на звезден отбор, не е толкова просто. 

Все пак проучването на Google в крайна сметка показва това, което лидерите в света на бизнеса знаят от известно време - в най-добрите отбори си уважават емоциите един на друг и не се забравя, че всички членове трябва да допринасят за разговора еднакво. В крайна сметка излиза, че не е важно толкова кой е в отбора, колкото как членовете на екипа си взаимодействат един с друг.

Подобни констатации не се появяват за пътви път. Има ги и в нашумялата книга от 1989 на Стивън Кови - 7-те навика на високоефективните хора: Членовете на продуктивните екипи предприемат усилия, за да се разбират помежду си - откриват начина да се отнасят един към друг и след това се опитват да постигнат разбирателство.

Мат Сакагучи, средно ниво мениджър в Google, се ентусиазирал да приложи изводите на Проекта Аристотел в практиката. Той събрал екипа си на работна среща извън офиса и им разкрил своя диагностициран рак. Колегите му първоначално останали смълчани, но след това започнали да споделят своите лични истории. В крайна сметка, отборът изместил фокуса си към изследването. Те открили, че по-лесно да се говори честно за нещата, които ги притесняват, за техните малки задължение и ежедневната досада. Те се съгласили да приемат някои нови норми: От сега нататък, Сакагучи ще направи допълнителни усилия, за да научават членовете на екипа как тяхната работа се вписва в по-голямата мисия на Google; те се съгласиха да опитат да се потрудят ако се забележи, когато някой от екипа се чувства изключен или подтиснат.

В основата на стратегията е концепцията за "психологическа безопасност" - модел на работа в екип, при който членовете имат обща вяра, че е безопасно да поемат рискове и споделят редица идеи, без страх от унижение. Както Google обяснява: Познавате ли чувството, че ако попитате, ще излезе че сте единственият, който не е в час? Или избирате да продължите, без да си изясните всичко, за да не изглежда, че не знаете.

Професор Ейми Едмъндсън от Harvard Business School изследва концепцията в проучване от 1999 г.. Тя заключава, че "психологическа безопасност" увеличава производителността в екипа.

Google вече описва психологическа безопасност като най-важният фактор за изграждане на успешен екип.

С една дума, просто бъдете мили...

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини