Болна от рак жена осъди Johnson & Johnson заради талка в продуктите им

Съдът в Мисури присъди 72 милиона долара на семейството на жена от Алабама, починала от рак на яйчниците, който по думите и е предизвикан от известната бебешка пудра на компанията Johnson & Johnson и други продукти съдържащи талк.

Гражданското дело заведено от Джаки Фокс е част от по-мащабен иск, в който участват близо 60 души. Синът и пое ролята на обвинител след смъртта на жената през октомври 2015 на 62-годишна възраст, две години след поставяне на диагнозата.

Марвин Салтър твърди, че Джаки Фокс, която е негов приемен родител често използвала бебешката пудра.

Присъдата бе оповестена след почти 5-часови дебати, които сложиха край на продължилия три седмици съдебен процес. Това е първи случай в САЩ от над 1 000 подобни, който приключва с парично обезщетение.

10 милиона от общата сума са присъдени за действителни щети, а останалите 62 милинона за наказателни щети.

Адвокатът Джейм Ондър очаква Johnson & Johnson да обжалват присъдата.

Американската компания и преди е била обект на противоречия след като няколко потребителски организации ги обвиниха в използване на вредни съставки в продукти като бебешкия шампоан, който не предизвиква сълзи.

През май 2009, сдружение на организациите стартира кампания, чиято цел бе да принуди Johnson & Johnson да се откаже от противоречивите съставки в продуктите за деца и възрастни. 3-годишните петиции, негативната репутация и заплахите за бойкот през 2012 принудиха компанията да спре от употреба съставки като 1,4-диоксан и формалдехид, канцерогенни за хората във всичките си продукти от 2015 година.

В момента компанията обмисля следващия си съдебен ход, след като по думите им 10-годишни изследвания са доказали безопасността на талка в козметичната индустрия.

Адвокатите на Фокс приведоха като доказателство бележка от септември 1997 година от медицинския консултант на Johnson & Johnson, в която той твърди, че всеки отричащ връзката между талка като хигиенен продукт и рака на яйчниците ще бъде възприеман в обществото в същата светлина, като отричащите връзката между тютюнопушенето и рака: отричащ очевидното въпреки всички налични доказателства.

Талкът е естествен материал, добиван от почвата състоящ се от магнезий, силикон, кислород и водород. Той се използва широко в козметиката и продуктите за лична хигиена.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини