Интернетът на нещата: Водещи IT компании влизат в Open Connectivity Foundation

Една от пречките пред по-бързото разпространение на IoT обектите се крие в недоразвитата екосистема от единни протоколи и стандарти. Унифицирането на комуникационните протоколи и спазването на едни и същи добри дизайнерски практики по отношение на безопасността са едни от проблемите на младата индустрия, способстваща различен по вид обекти, инструменти, вещи и системи да комуникират помежду си, разширявайки неимоверно някога заложените им функционалности, така че те да са в още по-голяма помощ на човек. Все пак по тези проблеми се работи вече от известно време, но нещата не изглеждат особено добре. Това е така, тъй като стандартизиращите организации и органи станаха малко множко, а фрагментирането тук може да се окаже по-скоро вредно. Част от причините за роенето на тези организации е ясна - всеки иска по-голямо парче от IoT пая, и разбира се иска неговото да е по-голямо от това на „съседа” му. Сред по-известните организации тук, личат имената на  Open Interconnect Consortium (OIC), IEEE P2413, Industrial Internet Consortium, AllSeen Alliance и др.

Тези дни разбрахме за появата на поредната група, която поема грижата за стандартизацията на обектите от спектъра на „Интернет на вещите”, а неин инициатор е Microsoft, които малко късно, но все пак и те се появяват на IoT сцената.

Microsoft и техните партньори в инициатива анонсираха появата на Open Connectivity Foundation (OCF), в която влизат компании от ранга на Intel, Samsung, Cisco, Dell, IBM, ZTE, Acer, Accenture, D-Link и много други, което прави от OCF може би най-сериозната от гореизброените групи

„Независимо от способностите и обещанието на IoT да свързва устройствата в домовете ни и в бизнеса, съперничеството между различните открити стандарти и затворените корпоративни протоколи забавиха напредъка и иновациите тук. Точно, както W3C управлява стандартите в Световната мрежа, IEEE поставя електро-инженерните стандарти, а UPU - световните пощенски кодове, стандартизацията може да спомогне за консолидирането на вниманието на индустрията и да създаде възможности посредством общо съгласие за използването на набор от протоколи, които ще придвижат индустрията и света напред”, завършва изявлението.

С оглед на внушителния списък с организации зад проекта и техните имена, OCF би наистина би могъл да се превърне в стандартизираща институция за индустрията, точно, каквито са и изброените от Майерсън организации. Дали ще се случи това, предстои да видим.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини