Технологиите, които белязаха 2015

Годината очаквано беше много активна в света на технологиите. Не липсваха разработки и събития, които да са значими не само за няколко месеца, но и да имат отражение за доста време напред.

Например пускането на Windows 10. Новата операционна система на Microsoft се опитва да поправи грешките, които бяха допуснати при Windows 8/8.1. Освен това е първата версия на Windows, която потребителите могат да получат безплатно, стига да имат легално копие на Windows 7 или 8/8.1.

Платформата трябва да помогне и на лаптопите и таблетите да привлекат вниманието на потребителите и да увеличат продажбите на такива устройства. Това е и първата голяма стъпка към обединяването на компютри, мобилни устройства и гейм конзолата Xbox One с една обща операционна система.

Криптиране и облачни услуги

Макар и криптирането да не е нова технология, през тази година то беше сред основните теми. Разузнавателните агенции и някои политици по света искат повече правомощия и възможност за "вратички", които да им осигуряват лесен достъп дори до криптираната информация. Бизнесът е категорично против, като смята, че това ще навреди както на приходите му, така и на сигурността, защото такива "вратички" ще са мишени за хакерите.

Въпреки множеството хакерски атаки, от които пострадаха големи компании и държавни институции, бизнесът продължава да има и все по-голям интерес към облачните услуги, коментира онлайн изданието ZDNet. Надеждата на повечето фирми е, че поверявайки данните си на специализирани компании с много ресурси, информацията им ще е на по-сигурно място, а освен това е и по-удобна за работа от различни платформи и от разстояние.

Интелигентни и квантови

Сред по-авангардните технологии, голямо внимание привлякоха изкуственият интелект и квантовите компютри. Напредъкът и двете сфери е доста голям. Учени например създадоха алгоритъм, който позволява на изкуствения интелект да се самообучава, като самостоятелно си генерира примери.

Google пък обяви, че квантовият й компютър D-Wave не само работи, но и при определени условия е милиони пъти по-ефективен от обикновен компютър. И двете технологии все още са далеч от масовото си навлизане, но през тази година постигнаха много важни стъпки в развитието си, които ги доближават до заветната цел да навлязат в ежедневието ни. 
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини