Ултразвукови мехурчета превръщат водата в мощен дезинфектант

Малки преносими устройства, които изпълват лека струя обикновена студена вода с ултразвук, за да я превърнат в изключително ефективен инструмент за почистване, е бил разработен от британски учени. Те казват, че по този начин може да се намали зависимостта ни от традиционните химически препарати и да се пребори антимикробната резистентност.

Устройството, наречено Starstream, прекарва лек поток от вода през дюза, която генерира ултразвук и мехурчета. Осцилиращият ефект на звуковото поле на мехурчетата ги превръща в микро-стъргалки, които са в състояние да отстранят мръсотията и микробите от повечето повърхности. Тези малки стъргалки са особено ефективни при почистване в пукнатини и цепнатини, които са труднодостъпни за конвенционални технологии, казват изобретателите – учени от Университета на Саутхемптън.

При лабораторните тестове Starstream е показал, че е в състояние ефективно да премахне биологично замърсяване от медицински инструменти и бактериални биофилми, които обикновено причиняват стоматологични заболявания. Екипът вярва, че това би могло да се окаже ценен инструмент в борбата с антибиотиците и антимикробната резистентност, ако технологията може да се включи в навиците на хората да си измиват ръцете.

Устройството е в ограничено комерсиално производство от компанията Ultrawave. Изследователите ще търсят допълнителни инвестиции, за да намалят допълнително настоящия дизайн и да превърнат изобретението си в жизнеспособен нов инструмент за доставчиците на здравни грижи и широката общественост.

Източник: greentech.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини