13 нестандартни съвета за здраве в студеното време

1. Мигайте по-често или носете слънчеви очила

Студеният сух въздух навън и прекалено сухият вътре в стаите, където се отоплява, могат да причинят т. нар. „сухо око". От него страдат и хората, които работят на компютър. Липсата на достатъчно влага пък може да доведе до блефарит – болезнено възпаление на окоото. За профилактика на това оплакване мигайте по-често и ползвайте капки тип „изкуствени сълзи". Очилата също ограничават въздушния поток, който дразни очите.

2. На парти или купон яжте с лявата си ръка

В сезона на вирусните инфекции ръцете са основен приносител на микроби – от норовируси до ешерихия коли. Затова използвайте дясната ръка, за да поздравявате хората, а другата – лявата, за да ядете. Някои хора си носят в чантата антибактериален гел и често го използват, когато са навън, особено ако нямат възможност да си измият ръцете.

3. Стойте настрана от греяното вино

Алкохолът сгрява в момента, защото разширява съдовете и има приток на топла кръв към кожата, където са повечето сенсори за температура. Но накрая ще ви стане по-студено, защото кръвта се оттегля от вътрешните органи и телесната температура пада. Алкохолът пречи на тялото да трепери, което е още един метод, по който тялото ни се опитва да запази топлината.

4. Сменете пастата си за зъби

През зимата зъбите стават по-чувствителни, когато леденият въздух дразни нервите им, оголени заради разрушен емайл или възпалени венци. Помага специална паста за чувствителни зъби, която запълва микроскопичните пролуки в емайла.

5. Разходете се 

Зимата наистина може да е причина за болки в ставите, сочи изследване на пациенти от 6 страни в ЕС, публикувано в Journal of Rheumatology. Установена е връзка между болките при пациенти с ревматоиден артрит и студа. Такава връзка има и с повишената влажност на въздуха. Студ и влага са възможно най-лошата комбинация при хора с артрит. Спорд експертите това може да се дължи на разликата в плътността на мускулите, сухожилията и костите, които се свиват с различна скорост.

Проблемът често се усложнява от факта, че прагът на болката като цяло става по-нисък в студено време, защото то има негативен ефект върху настроението, казва Джонатан Майлс, консултант хирург ортопед в Националната ортопедична болница. Препоръчва се всеки ден да сме физически активни поне 40 мин. на ден, за да поддържаме ставите си във форма. Може и просто да се разходим по магазините.

6. Погрижете се за достатъчно осветление в мрачните утрини

Има лампи, които имитират естествената слънчева светлина и помагат на хората, които са чувствителни към мрачните дни и не могат да спят добре. Основната причина да се чувстваме уморени и отпуснати, е липсата на витамин D.

7. Пазете се от болни в автобуса

Пръските с вируси, които болните около вас разпространяват, летят на 3,5 м според изследване на Масачузетския Технологичен институт. Ако до вас някой киха или кашля, обърнете се на другата страна за около 10 секунди, докато въздухът се пречисти, или дори сменете седалката в автобуса. Кихането изпраща във въздуха около 100 000 вируса, а човек обикновено се нуждае от много по-малка доза – около 30 вируса, за да се зарази.

8. Закривайте носа си с шал

Това е проста мярка с голям ефект, защото повечето вируси се разпространяват през носоглътката. Освен това студеният въздух дразни дихателните пътища, карайки ги да се свиват, като предизвика кашлица и хриптене. Студът може да провокира и пристъпи при хората с астма.

9. Перете калъфката си всяка седмица

Сменяйте редовно калъфката си срещу размножаването на вируси в нея и дори всеки ден, ако човекът, с когото делите леглото, е болен. Перете спалното бельо на 60 градуса.

10. Използвайте овлажнители за въздуха

Вирусите оцеляват по-дълго в студен и сух въздух, какъвто е той навън през зимата. Този въздух дразни лигавиците, но и кожата – може да провокира влошаване на екземата и псориазиса. Д-р Алекс Гранит, дерматолог от Клиниката Кадоган, съветва да се използват готови овлажнители на въздуха. Други начини да овлажним въздуха у дома е да сложим съд с вода върху парното или да оставяме вратата на банята отворена към стаите след къпане, за да отиде влагата натам.

11. Лягайте си малко по-рано

Добре известно е, че ако спим недостатъчно дълго – по-малко от 7 часа на нощ, това засяга имунитета. Тогава е по-вероятно да развием вирусна инфекция, отколкото хората, които спят по 8-9 часа. Проучване на Йейлския университет показва, че малко сън влошава работата на гена TLR9, свързан с имунната система. Когато химикалите, контролирани от гените, са на високо ниво, ние устояваме по-добре на инфекциите.

12. Сменете пастата си за зъби

През зимата зъбите стават по-чувствителни, когато леденият въздух дразни нервите им, оголени заради разрушен емайл или възпалени венци. Помага специална паста за чувствителни зъби, която запълва микроскопичните пролуки в емайла.

13. Бъдете сексуално активни

Не оставяйте страха от зимни вируси да попречи на интимната близост! Проучване на Университета на Пенсилвания сочи, че хората, които водят редовен, но умерен сексуален живот (1-2 пъти седмично) имат 30% по-високи нива на действащия срещу настинки имуноглобулин А (IgA), отколкото онези, които правят секс много повече или много по-малко. Умерената сексуална активност е доказателство за успешна и щастлива връзка, със спокойствие и социална подкрепа, които са от значение за добрата имунна система.

Източник: bolenzdrav.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини