Бежанците ”разцепиха” Вишеградската четворка

Словакия ще оспори в съда одобрената от ЕС квотна система за разпределяне на мигрантите. Чехия обаче обяви, че няма да го направи. Словакия ще се обърне към съда на ЕС, за да оспори одобрените от министрите на вътрешните работи на страните от блока квоти за разпределяне на търсещите убежище лица, каза днес словашкият премиер Роберт Фицо, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Ще действаме в две направления - първо, ще заведем дело в съда в Люксембург и второ, няма да приложим решението на вътрешните министри", каза Фицо пред журналисти.

Вчера Съветът на ЕС по вътрешни работи одобри квоти за разселването на 66 хиляди кандидати за убежище. Против решението гласуваха Чехия, Унгария, Румъния и Словакия, а Финландия се въздържа. Тази вечер Европейският съвет на лидерите на страните членки се събира на извънредно заседание, за да обсъди бежанската криза.

Фицо, чиято страна трябва да приеме на първо време 800 души, бе най-краен в реакцията си. Той заяви, че няма да се съобрази с "диктата" от Брюксел, и заплаши, че ще "блокира" днешната среща на правителствените ръководители. 

"По-скоро бих рискувал да ни обвинят в нарушение на правилата, отколкото да уважа този диктат на мнозинството, което не можа да се наложи с разумни аргументи", заяви Роберт Фицо, цитиран от БНР. 

Чехия

Макар че не ми харесва използването на квоти, макар че не съм съгласен с тях и въпреки че гласувахме против, Европа не бива да се разпадне заради мигрантската криза, се казва в изявление на чешкия премиер Бохуслав Соботка, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Затова не искам да засилвам още повече напрежението чрез обвинения в съда. Може да опъваш въжето само до определен момент, после то се къса, заявява Соботка. 

Президентът на Чехия Милош Земан обаче е на обратно на премиера мнение: Чешкият му колега изказа обратното мнение: "Само бъдещето ще покаже каква грешка бе това".    

Полша

Полската опозиция протестира срещу решението на правителството да приеме мигранти от ЕС.

Беата Шидло, кандидатката за премиер на полската популистка опозиционна партия "Право и справедливост", определи тази сутрин като "скандал" и "измама" постигнатото снощи споразумение за разселване на бежанците в страните членки на ЕС, съобщи Франс прес.

Партията "Право и справедливост" на Беата Шидло и Ярослав Качински има сериозни шансове да получи властта в Полша след парламентарните избори на 25 октомври, показват всички социологически изследвания.

"Решението, взето вчера от министрите на вътрешните работи на ЕС, е скандално. То беше взето в ущърб на сигурността и без съгласието на поляците", заяви Шидло пред медиите. Според нея решението създава прецедент, предвещаващ пристигането на нови бежански вълни в бъдеще, които ще трябва да бъдат приемани без засегнатите страни да имат думата.

"Най-скандалното е, че полското правителство измами страните от Вишеградската четворка", добави тя. "В понеделник то декларира, че Полша ще защитава принципа за доброволно приемане на бежанците. Вчера този принцип беше нарушен", подчерта Шидло. 

1 млрд. в помощ на сирийските бежанци

Европейската комисия планира да увеличи до 1 милиард евро фонда за подпомагане на сирийските бежанци, предаде ТАСС, цитирайки Йоханес Хан, еврокомисаря по въпросите на разширяването и политиката на добросъседство. 

Трябва да подкрепим съседите си, това е главната ми задача. Затова създадохме фонда за Сирия, за да помогнем на сирийските бежанци. В него вече има 38 милиона, Германия и Италия вече отпуснаха помощ. Очакваме страните членки да дадат своя принос, така че в резултат да получим около 1 милиард евро, каза Хан. 

Той добави, че ЕК работи с Турция, за да деблокира до 1 милиард евро, предназначени за процеса на присъединяване на тази страна към ЕС, като краткосрочна мярка, която да й помогне да се справи с притока на бежанци, предаде Асошиейтед прес.  

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини