Китайският президент Си Дзинпин е на първата си визита в САЩ

Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Сиатъл във вторник, на американска визита по време на която ще се срещне с бизнес лидери, ще присъства на вечеря в Белия дом с домакина Барак Обама и ще произнесе реч пред ООН.

Около 100 души се събраха пред хотела на Си Дзинпин, някои в негова подкрепа други в протест срещу президента. Сред протестиращите бяха представители на религиозната група Фалун Гонг, която твърди, че е репресирана в Китай.

Очаква се Дзинпин да произнесе реч в хотела в компанията на съоснователя на Майкрософт Бил Гейтс и изпълнителните директори на Boeing Co и Starbucks Corp, както и други местни светила.

Визитата на китайския лидер в Сиатъл се случва в деликатен момента за Американо-Китайските отношения.

Държавните и безнес лидери на САЩ се опитват да постигнат баланс между изготвянето на споразумения и подобряването на отношенията с втората най-голяма икономика в света, докато в същото време отправят силно послание във връзка с твърденията за кибершпионаж в Китай и нарушенията на правата върху интелектуалната собственост, както и интернет цензурата и спорните териториални претенции на Китай върху островите в Южно Китайско море.

От друга страна срещата на Дзинпин с Обама и американските бизнес лидери ще му даде шанса да затвърди имиджа си у дома, след зрелищния военен парад по-рано този месец, който отбеляза края на Втората Световна война, чиято цел бе да отклони вниманието от скорошния срив на фондовата борса и експлозията в склад за химически вещества в Джъдзян.

Китайският президент ще разгледа завода на Боинг и близкия кампус на Майкрософт, а по-късно ще се срещне с Уорън Бъфет и изпълнителните директори на Епъл и Амазон, заедно с още около 30 американски и китайски бизнес лидери по време на кръгла маса.

Американските технологични компании искат да разширят достъпа си до китайските пазари.

Не се очаква да бъдат постигнат напредък по политическите въпроси по време на визитата на Дзинпин в САЩ, която ще завърши с реч пред Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк на 28-ми септември.

Президентът заяви, че китайското правителство не участва в кражбата на търговски тайни и не подкрепя компаниите, които го правят.

“Знам, че ние както и много други ще търсим доказателства, че китайското правителство провежда политика основана на този принцип”, казва помощник-държавния секретар от администрацията на Обама Даниел Ръсел.

Дзинпин признава, че икономиката на страната среща затруднения, но все още работи задоволително и реформите ще продължат.

САЩ ще посъветват президента на Китай да избягва лесни решения за проблемите в икономиката като девалвация на валутата за да увеличи износа.

Скорошната загуба на контрол върху юана предизвика сътресения на световните финансови пазари и американците планират да повдигнат въпроса за нестабилната китайска фондова борса.

За Боинг визитата на Дзинпин може да завърши с официалното оповестяване на нов завод на компанията в Китай, който допълнително да увеличи продажбите им там.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини