Бизнесмен е осъден на 28 години затвор заради салмонела

Бившият собственик на компания за фъстъци в щата Джорджия влиза за 28 години в затвора заради ролята си в епидемията от салмонела, отнела живота на 9 души и разболяла стотици. Лишаването от свобода заради проблем с храните е рядко срещана присъда в САЩ, коментира Reuters.

Стюарт Парнел, на 61 години, и 56-годишният му брат Майкъл бяха обвинени миналия септември, че умишлено са продавали стоката си от Peanut Corporation of America, заразена със салмонела. Майкъл Парнел е осъден на 20 години, а Мери Уилкинсън, която е отговаряла за контрола на качеството, влиза в затвора за 5 години.

Заразата, тръгнала от предприятие в Блейкли, щата Джорджия, стана една от най-големите подобни кризи в историята на страната и докара компанията до ликвидация. Стюарт Парнел бе заплашен от доживотен затвор, но и тази присъда е на практика със силата на такава за него и за брат му, защото според федералните изисквания той трябва да е излежал 85% от наказанието, преди да може да поиска амнистия за останалото.

Според федералното министерство на правосъдието наказанието му е най-голямото, свързано с хранителна криза в страната. "Това бе 7-годишен кошмар за мен и семейството ми. Наистина и дълбоко съжалявам за случилото се", каза той преди произнасянето на присъдите.

Общо 754 суши бяха поразени от епидемията през 2009 г. Обвинението заяви, че братята Парнел години наред са прикривали наличието на салмонела във фъстъците на компанията им и дори са фалшифицирали лабораторни документи. И двамата заявиха в съда, че не са знаели, че застрашават клиентите си, и че са яли от фъстъците, без да им се случи нищо.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини