Ковчежникът на Дилма Русеф получи 15 години затвор по скандала "Петробрас"

Бившият ковчежник на управляващата в Бразилия Партия на трудещите се Жоао Вакари бе осъден на 15 години затвор за участие в корупционна мрежа в петролната компания "Петробрас", съобщиха "Франс прес" и БТА.

Съдията по делото за скандала с държавната компания съобщи, че Вакари е признат за виновен в корупция, пране на пари и участие в престъпна група.

Срещу Вакари се водят и други съдебни дела, включително за разпределяне на парите от подкупи, платени от фирми, сключили договори с "Петробрас".

Бившият директор на компанията Ренато Дуке получи 28 години и осем месеца затвор за получаване на пари под масата за лично облагодетелстване и в полза на трети лица, съобщи съдията.

Според водещ бразилски прокурор корупционната схема е започнала под ръководството на началника на кабинета на бившия президент на страната Луис Инасио Лула да Силва, съобщава "Ройтерс". Нито Лула да Силва, нито неговият наследник - Дилма Русеф - са обвинени по случая. И двамата отричат да имат каквато и да е роля в скандала.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини