Службите покровителстват каналджийството, убеден ген. Атанасов

Българските служби и МВР не са адекватни на каналджийството. Това категорично мнение изрази в интервю за БиТиВи народният представител от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов.

Той подчерта, че именно каналджиите прекарват мигрантите през България. Срещу добро заплащане те ги вкарвали в страната нелегално през турската граница, транспортирали ги до София и околностите, след което ги прекарвали през сръбската граница. Ген. Атанасов е убеден, че за да съществуват тези канали, това означава, че някой ги покровителства. Именно заради това трябва да се вземат мерки срещу покровителството на каналджийството.

Срещу каналджийството не бива да се работи кампанийно, а системно. С гласуваните вчера от депутатите по-строги наказания за каналджиите, Атанасов смята, че е даден инструмент в ръцете на изпълнителната власт.

Реформаторът смята, че се използва и един психологически момент - по-добре да не остават тук, да си затваряме очите пред това явление и престъпността използва това и се развива много бързо.

Ген. Атанас Атанасов е убеден, че е важно българската държава и институциите да защитават националната сигурност с всички адекватни мерки. Наложително било също да бъдем много активни в ЕС за взимане на мерки. По думите на народния представител, ЕС е показал, че от една страна е много добър икономически съюз, но от друга, че като политически субект е много тромав. Имало разлика в поведението на бившите страни от соцлагера и Западна Европа.

Според Атанасов рисковете от бежанската вълна за нашата страна не са толкова сериозни. Българските служби били реагирали своевременно при получаването на информацията за струпване на мигранти в Одрин. Вътрешните и външните служби по своите канали са получили информацията навреме. Щабът на правителството също работел постоянно и са взети мерки, така че да не се позволи формиране на бежанска вълна.

Ген. Атанас Атанасов подчерта, че е много важно да се работи по дипломатическия канал с Турция, защото в зависимост от поведението на турските власти към мигрантите е възможно да има формиране на бежанска вълна към България и обратно.

Реформаторът е убеден, че катализатор на бежанската вълна в последните няколко месеца е обстоятелството, че се дават сигнали и то основно от Русия, че няма да се даде възможност за свалянето на Асад. Тези, които дълго време търпеливо са чакали Асад да се оттегли, сега са се отчаяли и са поели пътя.

Според него няма риск да се наложи да се употребява сила, защото към този момент няма формирана такава бежанска вълна. В закона било записано кога се употребява сила и не можеш предварително да кажеш, че няма да използваш даден ресурс.

Ген. Атанас Атанасов коментира, че сега страната ни е много по-различна от есента на 2013 г. - границата ни е много по-защитена. Самите бежанци знаели, че сега много трудно се влиза в България и избягват страната.

Не бе подмината и темата за конституционните промени. Според реформатора заради тях няма да се стигне до разпадане на управляващото мнозинство. „Няма да се предадем толкова лесно", категоричен е Атанасов. Той призна, че за реформаторите законопроектът е бил компромисен, защото е окастрен. Той е бил внесен с подписите на 180 народни представители. Ако сега има такива, които се откажат от подписите си, да излязат и да кажат публично какво ги е мотивирало през лятото да се подпишат, а сега да се откажат.

Реформаторът смята, че е важно с колко гласа промените ще минат на първо четене - дали със 160 или 180. Реформаторите се съгласили на втория законопроект, за да осигурят бърза писта. 180 гласа дават възможност в рамките на месец да има промени в Конституцията.

„Искам да предупредя - ние сме до стената и няма накъде да отстъпваме вече. Нека това да е ясно на всички, които се опитват сега лекичко да опипат почвата дали би могло и нещо друго да се окастри от този законопроект", заяви категорично Атанасов.

Той подчерта, че в законопроекта не е останало нищо освен най-важното - разделението на Висшия съдебен съвет и никой няма право да отстъпва от това. Нека не се правят дребни политически сметки, призова Атанасов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини