Ню Йорк се готви за най-голямата операция по сигурността

Властите на Ню Йорк заявиха вчера, че градът се готви за най-голямото предизвикателство в историята си в сферата на сигурността. Посещението на папа Франциск и 170 световни лидери в края на септември за сесията на Общото събрание на ООН ще бъде най-голямото предизвикателство в сферата на сигурността, пред което ще бъде изправена полицията, каза пред журналисти шефът на нюйоркската полиция Бил Братън, цитиран от Франс прес и БТА.

Той изтъкна, че очакваните за срещата на върха за устойчивото развитие от 25 до 27 септември световни лидери са 90 процента от световните ръководители.

Папата ще пристигне на 24 септември в Ню Йорк от Вашингтон, а на 26-и ще замине за Филаделфия.

"Никога не сме виждали подобно нещо", заяви кметът на Ню Йорк Бил де Блазио. 

Хиляди полицаи ще бъдат мобилизирани за гарантиране на сигурността по суша, по море и във въздуха. Мерките за сигурност ще прилагат около 50 местни или национални агенции, сред които ФБР, тайните служби, полицията и пожарната на Ню Йорк, градските спасителни служби, охраната на транспорта, бреговата охрана и митниците. 

Някои от тези мерки ще са видими, а други не, каза кметът. Много улици ще бъдат затворени.

Вчера агенциите по сигурността извършиха общи учения, за да се подготвят за редица възможни кризисни сценарии при посещението на папата. Те включваха реакция при снайперистки огън, действия в болница и гара, при спиране на тока и срутване на сграда, добавя АФП.

Програмата на папата

Папа Франциск ще направи първото си официално посещение в САЩ от 22 до 27 септември. В Ню Йорк той ще говори пред Общото събрание на ООН и ще посети училище в Източен Харлем.
Във Вашингтон Светият отец ще се срещне с президента Барак Обама и ще говори пред Конгреса на САЩ. 

Американската соул кралица Арета Франклин, тенорите от Италия Андреа Бочели и Ирландия Антъни Киърнс ще пеят пред папа Франциск на 26 и 27 септември във Филаделфия, където ще има Световна среща на католическите семейства.
 
Празникът на семействата ще бъде на булевард "Бенджамин Франклин", който пресича града. На следващия ден папата ще отслужи литургия под открито небе, на която се очаква да присъстват между 1 и 2 милиона души.

Дженифър Хъдсън и Глория Естефан са сред музикалните звезди, които ще пеят пред папа Франциск в Ню Йорк, на литургията му на "Мадисън Скуеър Гардън" на 25 септември.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини