Японски инженер осъди Apple на $2,7 милиона за плагиатство

Върховният съд на Япония призна корпорацията Apple за виновна в нарушаване на патентното законодателство. Apple трябва да заплати глоба в размер на $2,7 милиона. Това дело се проточи с години, през които обвиненията така и не бяха снети от Apple. По-конкретно обвинението е следното: при създаването на плеъра iPod, компанията незаконно е използвала дизайна на сензорния кръг за управление Click Wheel. В действителност, създател на този тъчскрийн е 57-годишният специалист Норихико Саито. Саито дори поиска увеличение на глобата до $83,5 милиона, но съдът не се съгласи.

Норихико Саито представи документи, от които се вижда, че той е измислил и създал този тъчскрийн още през 1998 година. А Apple представи първия си iPod през 2001 година.

Документацията на японския специалист е интересна. Описва се управление чрез капацитивна сензорна окръжност и четири бутона, разположени горе, долу, вляво и вдясно на окръжността. Бутоните извикват менюто и управляват записаната музика. Чрез плъзгане на пръста по окръжността в едната или другата страна се избират музикалните изпълнения и се регулира силата на звука. Да отбележим, че в съвременните iPod вече не се използва Click Wheel.

Японския съд призна Apple за виновна още през 2014 година. Но корпоративните юристи обжалваха дълго. BBC съобщи, че и Върховния съд на Япония е признала Apple за виновна.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини