Чехия и Словакия са против квотите за бежанци

Чехия и Словакия решително отхвърлят предлаганите от Европейската комисия квоти за разпределяне на между държавите членки на ЕС, потвърдиха ръководителите на двете страни, цитирани от ТАСС.

"Президентът Милош Земан еднозначно се отказва от тази инициатива и напълно подкрепя отрицателната позиция на правителството по въпроса за квотите", каза пред журналисти в Прага говорителят на чешкия държавен глава Иржи Овчачек.

В Братислава също не виждат възможност за обсъждане на идеята за задължително разпределяне на бежанците между държавите от ЕС. "Ние не можем да я приемем, най-малкото защото напиращите към страните от Западна Европа мигранти от Близкия изток и Северна Африка просто не желаят да остават у нас", подчерта словашкият премиер Роберт Фицо.

Според словашкия политолог Владимир Бачишин от Паневропейския университет критиките, които лидерите на съседна Австрия отправят към постсоциалистическите страни от Централна Европа, че не се включвали в общата борба с миграционната криза, са предназначени преди всичко за собствените избиратели, които искат да знаят кой носи вина за тази криза.

Според политолога най-ефикасно решение на проблема с неконтролируемата миграция в ЕС е укрепването на външните граници на Шенгенската зона. "Ако страните от ЕС не могат да осигурят ефективна охрана на границите, то следва да се очаква нарастване на потока от бежанци от неблагополучни региони", посочи той.
 

/БТА/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини