В речта си "Състоянието на Съюза" днес Юнкер ще разпредели бежанците в ЕС

Първата реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за състоянието на Европейския съюз ще бъде представена в Европейския парламент днес, като се очаква основният ѝ акцент да бъдат новите мерки за разрешаване на бежанската криза в Европа, които официално ще бъдат представени.

"Състоянието на Съюза" (State of the Union) е традиционният ежегоден адрес, който председателят на изпълнителния орган на Общността отправя към представителите в Европарламента. За да насочи общественото внимание към адреса, тази година ЕС създаде нов интерактивен уебсайт и положи усилия да ангажира европейците да участват в дебата чрез социалните мрежи с хаштага #SOTEU. 

Дебатът в ЕП ще засегне предизвикателствата пред ЕС, а Юнкер ще се отчете по напредъка си по десетте приоритета, които Европейската комисия обяви за основни насоки на работата си в началото на мандата си през ноември 2014 г.

Речта се държи от 2010 г., след като беше сключено междуинституционално споразумение по модел от Съединените щати, между Еврокомисията и Европарламента.

Днес също така се очаква председателят Жан-Клод Юнкер да представи плановете си за справяне с бежанската криза в Европа.

Вече стана ясно, че Европейската комисия възнамерява да предложи разпределението на още 160 000 търсещи убежище измежду 28-те държави членки, след като едва постигна съгласие измежду европейските лидери за преместването на 40 000 души от Италия и Гърция по-рано тази година. Задължителните квоти за държавите се оказаха най-противоречива точка от мерките, предложени от изпълнителния орган на ЕС, след като част от националните правителства изразиха остро недоволство срещу приема на имигранти на територията си.

Основна цел на Брюксел ще бъде установяването на перманентен механизъм за разпределение на бежанците, на фона на очакванията притокът на хора от Близкия изток и Африка да не престане скоро.

Всички очаквани предложения са свързани със сериозни компромиси с Дъблинската регулация, според която бежанците трябва да бъдат връщани в първата европейска държава, в която попаднат. Към т.нар. "страни от първата линия" Италия и Гърция вече се числи и Унгария, която е първата страна от ЕС за придвижилите се по Балканския маршрут. Това означава, че голяма част от бежанците, попаднали на тяхна територия, ще бъдат преместени в другите държави.

В същото време хиляди души вече преминаха транзитно през Унгария към Германия, след многократни драматични сцени на протести, блокиране на транспорт, десетки километри пешеходни пътешествия и бягства от лагерите. Някои държави по пътя им обявиха, че няма да спират бежанците по пътя им, а Германия даде нееднозначни сигнали, че ще прекрати действието на Дъблинската регулация, за да не връща бежанците от Сирия.

В речта си Жан-Клод Юнкер ще предложи цялостен подход, чрез който ЕС ще се опита едновременно да разреши хуманитарната криза и да защити по-добре границите си от нелегалната имиграция.

Представители на ЕС дадоха сигнали, че ще бъдат представени и по-силни мерки за разбиване на мрежите на трафиканти на имигранти, за подпомагане на държавите в Африка и Близкия изток да предотвратят икономическата имиграция и за подкрепа на програмите на ООН за гарантиране на канали за безопасно и легално придвижване на бежанците.

Юнкер днес вероятно ще представи европейски списък с "безопасни страни", на чиито граждани ще бъде отказвано убежище и ще бъдат депортирани като икономически имигранти. Основна част от този списък ще бъдат държавите от Западните Балкани, предаде "Ройтерс". Предвиден е и сценарий за предоставяне на възможности за легална имиграция за квалифицирани бежанци чрез специални визи.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини