Петро Порошенко иска яснота за дълговете от Русия

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че Русия трябва до края на годината да формира позицията си и да реши дали тя ще участва в преструктурирането на украинския външен дълг.

След преговорите с директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард, Порошенко подчерта, че Украйна при никакви обстоятелства няма да предостави привилегии на руските кредитори.

Русия предостави кредит в размер на 3 милиарда долара на Украйна още през 2013 година, по време на управлението на бившия президент Виктор Янукович.

Статутът на руския кредит ще бъде определен от Съвета на директорите на Международния валутен фонд, поясни от своя страна Кристин Лагард.

Настоящият президент на Украйна Петро Порошенко още през лятото на 2015 година определи руския кредит като „подкуп", който експрезидентът Янукович е взел, за да откаже през ноември 2013 година да подпише споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз - поводът хиляди украинци да излязат да протестират на Майдана.

Министърът на финансите на Русия Антон Силуанов нееднократно е заявявал, че Русия няма да участва в преструктуриране на украинския държавен дълг. По думите на Силуанов Русия е официален кредитор на Украйна и преструктуриране на може да се разпростре и върху дължимото към Русия.

През юли месец тази година Международния валутен фонд одобри отделянето на 1.7 милиарда долара за Украйна.

Вчера директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард пристигна в Киев за разговори с президента на страната Петро Порошенко върху украинския външен дълг и неговото преструктуриране.

В края на август Киев успя да договори с кредиторите си отписване на 3.8 милиарда долара от външния дълг, чиято обща стойност възлиза на 19.3 милиарда долара. Това беше едно от условията за отпускането на спасителния пакет за Украйна, координиран от Международния валутен фонд.

Предвидено е посещение на експертна група от МВФ в Украйна на 22 септември. Тогава Фондът ще проведе преговори с властите относно втората програма за сътрудничество с Киев.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини