Папата зове всяка енория да приеме бежанци

Папа Франциск призова днес всяка европейска енория и религиозна общност да приеме по едно бежанско семейство като жест на солидарност, предаде Ройтерс.

Той отправи този призив по време на редовното си неделно обръщение във Ватикана. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти от множеството на площад "Св. Петър".

Папата каза, че Ватиканът, където има две енории, ще приеме две семейства на бежанци още в близките дни.

Потокът от бежанци от Унгария към Австрия и Германия продължи тази нощ и в предобедните часове, макар и силно намалял. След като в полунощ на граничния пункт Никелсдорф пристигнаха 1000 души, които бяха извозени с автобуси и разпределени по квартири в провинциите Бургенланд, Виена и Горна Австрия, нощта премина спокойно. Около 700 бежанци спаха под открито небе на границата в очакване на свои близки, които още не са успели да се доберат до австрийската граница.

В околностите на Никелсдорф се намират около 1800 души, съобщи тази сутрин заместник-директорът на полицията в Бургенланд Кристиан Стела. Днес се очаква с редовни и извънредни влакове във Виена да пристигнат нови бежанци, тъй като снощи стана ясно, че на гарата в Будапеща се събират нови групи хора.

В интервю за късните телевизионни новини генералният директор на австрийските железници Кристиан Керн критикува политиката на унгарските си колеги, които не допускат австрийски влакове на унгарска територия и с това затрудняват извозването на бежанците. Керн критикува и липсата на информация от унгарска страна за това ще има ли още извънредни влакове и добави, че австрийските железници извозват бежанците безплатно.

Критиката на Керн не спря дотук. Той уточни, че едва в събота вечер е успял да научи за пристигащ късно вечерта влак с 1500 души. "Още една унгарска изненада", заяви той. Хората от този влак са прекарали нощта в Австрия, тъй като не са били предвидени нощни влакове за Германия. "Успяваме да се доберем до информация от нашите сътрудници в Унгария", изрази възмущението си Керн.

Събитията от последните дни изостриха тона между Унгария и Австрия. Държавният секретар в унгарското Министерство на външните работи Левенте Мадяр критикува днес австрийския канцлер Вернер Файман. Според унгарската осведомителна агенция МТИ, цитирана тук, Файман бил "излял яда си върху унгарското правителство и неговия премиер (Виктор Орбан) - яд, предизвикан от собствената му неспособност да действа в условията на миграционната криза."

Неделното издание на австрийския "Пресе" публикува интервю с говорителя на унгарското правителство Золтан Ковач, в което остро е критикувано поведението на Австрия и Германия. Той упреква Австрия, че е допуснала през нощта петък срещу събота хиляди бежанци да преминат границата, без да ги идентифицира. "Време е Австрия и Германия да престанат със своята "двойственост" и да се замислят за своята непоследователност", заявява Ковач.

От своя страна в късните телевизионни новини австрийският канцлер Вернер Файман критикува своя унгарски колега Виктор Орбан и действията на унгарското правителство. "Става дума за отношението към бежанците. Става дума за това, че ако искаме да направим сигурна границата, трябва да знаем, че в Европа това става само с общи усилия. Не трябва да действаме от позицията на силния, това не води до никъде." Хората се страхуват да останат в Унгария, след като миналата година само на десет процента от подалите документи, е признат статут на бежанци, добави Файман. /БТА/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини