Германия се стресна: Шенген е в опасност!

Вътрешният министър на Германия призовава Великобритания за повече солидарност при решаването на бежанската криза

Шенгенското споразумение за премахване граничния контрол на вътрешните граници е в опасност. За това предупреждава министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер, предвид сериозната бежанска криза, която продължава да се задълбочава.

„Германия подкрепя Шенгенското споразумение, което е голям успех. Но ако никой не се придържа към закона, то споразумението е в опасност. Именно затова спешно се нуждаем от решения от Европа“, заяви пред Би Би Си вътрешният министър на Германия.

Той призова страните от Европейския съюз да започнат да приемат повече имигранти и бежанци, дошли от регионите на конфликт и търсещи по-добро бъдеще на Стария континент.

Томас де Мезиер заяви, че Великобритания трябва да се нагърби с приема на повече бежанци.

„Аз не критикувам моите колеги и съседи в интервюта. Великобритания има специална роля – тя не е част от Шенген, но трябва да осъзнае своята отговорност. Тя трябва да приеме повече бежанци, но не искат да коментирам броя“, заяви германският дипломат.

Очаква се близо 800 000 души да потърсят убежище в Германия само за тази година – много повече, отколкото във всяка друга страна в Европейския съюз.

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини