Екокапсула - автономната къща, която е винаги с теб, навсякъде по света

    Може би работата ви налага често да пътувате и ви е писнало от хотелски стаи, които предлагат изглед към бетонни паркиниги. Или може би скучната ви чиновническа работа ви кара да сте на ръба на полудяването и вече мислите да се оттървете от главоболията и да зарежете всичко. А може би сте просто авантюрист, който би искал да има шанса да се запознае със света, но не разполага с потребностите за това. На помощ идва Екокапсулата - ултра портативен, устойчив дом с яйцевидна форма захранван от слънчева и ветрова енергия. Този малък подслон може да бъде транспортиран до всяка точка по света и да ви осигури условия за живот в продължение на една година на места, в които няма електрическа мрежа. 

    Екокапсулата се предлага със сгъваемо легло, площ за хранене, душ с топла вода, тоалетна, вградена кухня с течаща вода, място за съхранение и два отварящи се прозореца. 

    Според True Activist портативният дом  разполага с вградена вятърна турбина с мощност 750 вата и набор от високоефективни слънчеви клетки. Системата за двойно захранване и батерията с голям капацитет осигуряват достатъчно енергия дори в периодите с намалена слънчева и ветрова активност. Яйцевидната форма на Екокапсулата е оптимизирана за събирането на дъждовна вода и роса. Вградените филтри позволяват да използвате всеки водоизточник. 

    Екокапсулата е проектирана от Nice Architects, архитектурно студио базирано в Братислава, Словакия. Размерите и са 4,5 метра дължина и по 2,5 метра ширина и височина. Общото пространство на разположение за живеене е 8 квадратни метра, което я прави подходяща за двама души. 

    Теглото на портативния дом е 1 500 килограма и се побира в стандартен товарен контейнер. Не са необходими специални предпазни мерки или подготовка за транспортирането на капсулата по света. Може да бъде доставена по вода, въздух или земя. 

    Nice Architects ще представят първия прототип на продукта си, чията изработка им отнела 7 години, за пръв път пред публика на Фестивала на пионерите във Виена. 

    Цената ще бъде оповестена в края на 2015, когато капсулата ще бъде официално пусната в продажба.

    Първите доставки се очакват през първата половина на 2016 год. Екокапсулата има потенциала да внесе революция в начина, по който хората пътуват и може би в начина им на живот. 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини