Кибервойни: NSA атакували Kaspersky

Американската агенция за национална сигурност (NSA) и британският й еквивалент GCHQ (Централа за правителствени комуникации) са правили множество опити да разгадаят методите на работа на антивирусния софтуер Kaspersky, съобщава онлайн изданието The Intercept. То се позовава на документи, които е получило от Едуард Сноудън.

От тях става ясно, че от 2008 г. насам двете разузнавателни агенции са шпионирали Kaspersky и други антивирусни компании, като са опитвали да разгадаят софтуерните им продукти на принципа на обратното инженерство. Целта е била да се създават неуловими компютърни вируси.

Kaspersky е била една от основните цели, тъй като софтуерът й се оказал най-труден за разгадаване. GCHQ дори имала и официално краткосрочно разрешение да шпионира компанията, разкриват документите. Мотивът е бил "модифициране на комерсиален софтуер", тъй като е създавал трудности за дейността на GCHQ и е важно да може да бъде пробит и "да се предотврати засичане на активността". Освен това NSA е прихващала имейл комуникацията на Kaspersky, включително и с нейните клиенти.

Предадените от Сноудън документи дори посочват, че всеки ден агенциите са избирали около 10 зловредни кодове измежду хилядите, които са били изпращани на Kaspersky за анализ, и ги е доразвивала, за да не могат да се засичат от антивирусния софтуер на компанията.

Призив за обединение

Наскоро Kaspersky обяви, че компанията е станала жертва на хакерска атака, за която смята, че е дело на създателите на компютърните вируси Stuxnet и Duqu и са спонсорирани от правителство. В отговор на разкритите от Сноудън документи говорител на Kaspersky заявява, че "компанията намира за изключително притеснително, че правителствени организации атакуват компании за киберсигурност, вместо да се съсредоточат върху реалните си противници и активно работят за подриване на софтуера за сигурност, който е направен да предпазва всички ни".

Kaspersky заявява още, че внимателно ще проучи информацията и ще прецени какво още може да направи, за да намали риска от пробив занапред. "Отново искаме да обърнем внимание, че е необходимо компаниите за киберсигурност да работят заедно като общество и да се борят за сигурността на потребителите, правото на неприкосновеност на данните в интернет, да възпират масовото шпиониране и да направят света по-сигурно място", се казва още в позицията на Kaspersky.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини