Гърците опразват сметките си - за 3 дни изтеглиха над 2 млрд. евро в брой

Пред страх да не изгубят спестяванията си, ако Гърция излезе от еврозоната, само за последните три дни гърците изтеглиха около 2 млрд. евро от банковите си депозити, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои банкови източници. Дневният отлив на капитали от банките в съседната страна се е утроил след провалените миналия уикенд предговори между властите в Атина и техните международни кредитори.

Изтичането на 2 млрд. евро от гръцката банкова система само в рамките на първите трите работни дни на настоящата седмица представлява около 1,5% от всички корпоративни и депозити на домакинства, държани в гръцките банки, които към края на април бяха в размер на общо 133,6 млрд. евро, посочва БНР.

Основна причина за банковата паника са провалените през миналата неделя преговори с гръцките кредитори. Това засилва страховете за предстоящ "технически" фалит на страната в края на месеца и увеличава рисковете от скорошно налагане на контрол на капитала.

Преди провалените преговори от гръцката банкова система ежедневно са изтичали около 200-300 млн. евро, посочват банкерите, цитирани от Ройтерс.

Говорител на Гръцката централна банка отказа да коментира ужасяващите данни. Той обаче посочи, че банката предоставя ежемесечна информация за движението на депозитите, а на 26 юни ще публикува данните за май.

Вчера централната банка нах Гърция обяви, че с оглед на продължаващата от доста месеци криза, от октомври 2014 г. до април тази година са били изтеглени депозити за около 30 млрд. евро.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини