Автомат Калашников с интернет връзка (видео)

АК демонстрира нова функционалност, която е постигната чрез специализирани сензори на цевта на автомата и технологията "Интернет на нещата" (Internet of Things).

Сензорите предоставят цялата необходима информация, съответстваща както на руските, така и на международните стандарти. Предвидено е включването на модул за безжична връзка с поддръжката на GPS и ГЛОНАСС. В резултат става възможно в реално време да се следи за движението на армейските единици, да се контролира състоянието на оръжието, да се натрупва статистика, да се съставят препоръки за подобряване на бойните техники и нивото на подготовка, да се контролира състоянието на цевта и изразходването на боеприпасите, както и много други параметри, чрез които се подобрява точността на стрелбата.

Устройството се захранва от обикновена батерия и може да работи в продължение на 10 години без подмяна на захранващия източник. Предложени са както обикновен, така и неотстраним вариант на контролния модул. Безопасността на данните е осигурена чрез криптиране, алгоритъмът на което е разработен в Русия.

Устройството е първо по рода си, според разработчика Red Heat и StarNet Alliance, компания, която е специализирана в Интернета на нещата (Internet of Things).

Технологията е била представена на вървящото в Москва експо Army-2015. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини