Екип 6 на морските тюлени между армията и шпионажа

Това е елитно звено, което се е специализирало в издирването и откриването на заподозрени екстремисти.

Екип 6 на морските тюлени са извършвали смъртоносни мисии от тайни бази в пустошта на Сомалия.  Те са толкова ангажирани с войната в Афганистан, че често са обляти в кръв, която не е тяхна. Те си служат с оръжия вариращи от персонализирани карабини до първобитни томахавки.  Навсякъде по света има техни шпионски станции, които пътуват под прикритието на търговски кораби. Често се внедряват в посолствата под прикритие, проследявайки тези, които САЩ иска да залови или убие.

Подобни операции са част от историята на Екип 6 на тюлените от военноморските сили на САЩ. Това е една от най-секретните и митологизирани военни части в света. Някога това беше една малка група, пускана в действие за специализирани, но редки мисии. Частта беше най-известна с участието си в залавянето на Осама Бин Ладен. В последното десетилетие  тя се трансформира в глобална машина за лов на хора. За това и „Ню Йорк Таймс“ разяснява начина на действие на Екип 6 и противоречията около него.

Тази роля се отрази на новия начин за водене на война от страна на Америка, в който важни са не победата или загубата на бойното поле, а избиването на предполагаеми екстремисти.

Почти всичко около Екип 6 е класифицирано. Повечето от информацията за формированието идва от интервюта на бивши и настоящи служители и преглед на правителствени документи.

Често в мисиите на Екип 6 се размиват границите между представите за военен и шпионин. Екипът дори беше включен в програма на ЦРУ, известна като Омега, която дава по-големи правомощия при залавяне  на противници.  Екип 6 е извършил множество операции, с които са били отслабвани войнствени мрежи. Около неговата дейност обаче има все по-големи опасения, свързани с прекомерното количество убийства и наличието на твърде много жертви.

От 2001 г. насам  Екип 6 е залят от вълни от пари. В момента в него се включват 300 души щурмова войска и 1500 души помощен персонал. Някои от членовете на групата обаче се опасяват от опасността за елитния статут на частта. Екип 6 отива в Афганистан, за да залови лидерите на Ал Кайда, а вместо това години наред се бори с талибани от ниско и средно ниво. В резултат на това през последните 14 години са загинали повече членове на групата, от колкото през цялата й предходна история.

Хората от Екип 6, заедно с хората от Делта Форс са извършили редица мисии в някой от най-проблемните места в света като Сирия, Ирак, Сомалия и Афганистан. Сега те са в първите редици в борбата с Ислямска държава. Голямата секретност около групата обаче прави невъзможно да се оценят последствията от нейните действия, включително броят на цивилните жертви и възмущението на страните, в които тя действа. Около нейните мисии има ограничен обществен дебат или дискусии. 

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини