Как да се справим със самосъжалението?

Независимо дали сте отхвърлени от обекта на вашата любов или сте претоварени, притискани от краен срок, хвърлянето в самосъжаление няма да помогне.

Всъщност самосъжалението може да се превърне в саморазрушаване. То затруднява преодоляването на несгодите, може да го направи дори невъзможно.

Психически силните хора отказват да допуснат самосъжалението, да саботира целите им. Вместо това те използват неизбежните трудности в живота, като начин да станат по-силни и по-добри. Ето няколко начина по които силните хора избягват капана на самосъжалението:

1. Изправят се пред чувствата си
Психически силните хора си позволяват да изпитват емоции като тъга, разочарование и самота, продължавайки напред. Те не отвличат вниманието си от некомфортните емоции, задавайки си въпроси дали проблемите им са справедливи или убеждавайки се, че са страдали повече от другите около тях. Те знаят, че най-добрият начин да се справиш с тези некомфортни чувства е просто да преминеш през тях.

2. Разпознават предупредителните знаци на низходящата спирала
Когато се концентрирате върху всичко, което се е объркало в живота ви, мислите ви стават преувеличено отрицателни. Тези негативни мисли се отразяват негативно на поведението ви, ако се спирате на тях. Комбинацията от негативно мислене и бездействие е като гориво за следващото негативно чувство – самосъжалението. Психически силните хора разпознават, когато са изправени пред риска да попаднат в тази низходяща спирала и предприемат действия, за да се предпазят да не започват да живеят живот, изпълнен със самосъжаление.

3. Поставят под въпрос възприятията си
Емоционалното ни състояние влияе на начина, по който възприемаме действителността. Когато се самосъжалявате е много вероятно да се концентрирате върху лошите неща в живота ви и да пренебрегвате добрите. Психически силните хора се питат дали мислите им са реалност. Е си задават въпроси като: "Наистина ли винаги имам лош късмет?" или "Наистина ли целият ми живот е съсипан?" Задаването на този тип въпроси им позволява да разпознаят, че възприемат действителността нереалистично и им помага да си създадат по-реалистична представа за положението, в което се намират.

4. Обръщат негативните си мисли в поведенчески експерименти
Психически силни хора не позволяват тяхното негативно мислене, за да се превърне в самоизпълняващо се пророчество. Вместо това, когато им се случи да си помислят "Аз никога не бих могъл да направя толкова добра презентация", те реагират с мисълта "Приемам предизвикателството". Така правят поведенчески експеримент, за да докажат на негативните си мисли, че грешат.

5 Изпитват благодарост
Невъзможно е да чувстваш самосъжаление и благодарност едновременно. Докато самосъжалението е да мислиш: "Аз заслужавам нещо по-добро", благодарността е да мислиш: "Имам повече, отколкото имам нужда". Психически силните хора оценяват и са благодарни за всичко, което имат, чак до свежия въздух, който дишат и чистата вода за пиене.

6. Помагат на другите
Трудно е да се самосъжаляваш за проблемите си, когато помагаш на някого, който има по-малко късмет от теб. Проблемите като взискателни клиенти или спад в продажбите не изглеждат толкова страшни, когато си припомним, че има хора, които нямат дори храна и подслон. Вместо да са погълнати от мисли за своите неудобства, силните хора се стремят да подобрят живота на другите.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини