Край на опашките: Данъчните декларации вече онлайн

Всяка година през април започва отегчителното висене по гишетата


През 2015-та година данъчните ще ни спестят най-голямото неудобство - висенето по опашки за подаване на годишни данъчни декларации. Те ще могат да бъдат подавани изцяло по електронната поща. Досега тази възможност бе налична само със задължителен електронен подпис. Той обаче струва пари и особено физическите лица масово си го спестяваха. Така обикновено в края на април хиляди данъкоплатци започват да трошат нерви и часове в чакане пред данъчните гишета. В сметката не влиза похарчените часове за попълването на самата данъчна декларация, която често се оказва сгрешена при самото подаване. Следва ново попълване и нова опашка.

Сега времеядното упражнение ще бъде редуцирано с онлайн подаване на декларацията и на момента установяването на грешката. Електронният подпис отпада, като ще е необходим само персонален идентификационен код (ПИК), който се издава веднъж и безплатно. От приходното ведомство вече са разработили най-новата си електронната услуга, но пречка пред пускането й е нуждата от законодателни промени. Те трябва да позволят идентифицирането на подателя на декларацията чрез ПИК, а не само с електронен подпис. От НАП се надяват промените да станат факт за следващата година.

До момента в цялата страна са издадени безплатно над 220 000 персонални кодове, като клиентите на НАП са направили с тях над 2,5 млн. онлайн операции. Най-често ПИК се използва за справки за задължения към бюджета и при издаване на удостоверения, допълват от приходната агенцията.
В момента с ПИК гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за пенсионния фонд, в който се осигуряват, както и да проследят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения, да проверят какви са задълженията им към бюджета, както и какви плащания са направили.
Клиентите на НАП могат да получат безплатно своя ПИК в офиса на агенцията по постоянен адрес или по регистрация за фирмите.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини