Връщат електронните фишове за превишена скорост?

Камерите могат да заработят по предназначение


Инструкция на служебния Йордан Бакалов в последните му часове като вътрешен министър подготвя може би връщането на електронните фишове в практиката на Пътна полиция. Това е първия коментар на местни пътни ченгета на разписаният на 31-ви октомври документ, с който на КАТ се забранява да спира шофьори, за които техническите средства са отчели, че се движат с превишена скорост. В член 92 ал. 1 на инструкцията е записано, че ако по този начин /а няма друг/ се засече скорост над ограниченията, нарушителят не се спира за акт на място. Това бе практиката на Пътна полиция след като в началото на тази година тълкувателно решение на Върховния административен съд обяви електронните фишове на КАТ за незаконни, поради възможност от манипулация на записа. Оттогава 137-те мобилни камери се използваха като радар, като нарушителят се спираше на място и му се пишеше акт или фиш, в зависимост от превишението. Това бе начинът и на продължилата по съвпадение точно до 31-ви октомври национална акция „Скорост“, при която само за два дни в Хасково бяха засечени и глобени 25 бясно каращи шофьори.

Инструкцията изправя пътната полиция в невъзможност да си върши работа, чудят се редови ченгета. На теория, начинът за санкциониране е един патрул да засече нарушението, а после по нововъведените от тази година таблети да предаде данните на автомобила на друг патрул, който например след 500 метра да спре и санкционира нарушителя. Това вече било възможно след разработване на нов програмен продукт за катаджийските таблети, с която цялата информация за колата, плюс минали и току що извършени прегрешения незабавно влиза в база данни, до която всеки патрул има онлайн връзка във всеки един момент. Именно такова приложение на камерите бе планирано след решението на ВАС от началото на тази година, но МВР бързо го изхвърли на боклука с напълно основателния мотив, че със спипването на един нарушител се ангажират два патрула и се хаби излишен човешки ресурс. Още повече че смисълът на подобен подход е трудно доловим, на фона на досегашните начини.

От решението на вече бившия МВР шеф би имало смисъл ако мобилните камери заработят по предназначение - да правят електронни фишове. Те ще запечатват нарушението, а глобата ще намира нарушителя директно в дома му. За целта обаче трябва промяна в законодателството. А дотогава, както и от последните 6 дни, на практика автомобилните джигити са безнаказани.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини