Роботът JIBO се надява да се превърне в член от семейството (видео

Неизбежно е постепенно роботите да започнат да навлизат в ежедневието на хората. Първите опити са факт от доста време, но не могат да се похвалят с особено големи възможности.

Един от най-известните специалисти по роботика Синтия Брийзийл от Масачузетския технологичен институт (MIT) е създател на робота JIBO, който ще се опита да се превърне в своеобразна част от семейството на неговия притежател. Макар и далеч да не прилича на човек или каквото и да е живо същество, JIBO ще е приятел, помощник, събеседник, казва Брийзийл пред онлайн изданието IEEE Spectrum.

Роботът е създаден с идеята да бъде интерактивна компания за хората в домовете им. Първоначално той ще разполага с предварително инсталирани "умения" (практически приложения), които ще му позволяват да изпълнява различни роли и задачи. Една от тях е да бъде семейният фотограф по време на празници, като автоматично ще разпознава лицата на хората и ще прави снимки.

JIBO ще може да бъде и личен асистент, като напомня какви задачи предстоят, какво трябва да се извърши през деня и др. Може да бъде използван и като своеобразно хендсфри устройство за разговори по интернет. За децата JIBO ще може да разказва приказки преди сън, както и да играе с тях през деня. Част от софтуера ще може да изучава навиците на потребителите и да се адаптира според ежедневието им.

Устройството се радва на особено голям интерес, като вече е събрал над половин милион долара при необходими 100 хил. долара. При това има още близо месец от кампанията за набиране на финансиране в Indiegogo. Роботът ще струва 500 долара, като ще бъде напълно готов през есента на следващата година.

Брийзийл основава и компания за него, която да развива проекта комерсиално, като самата тя е неин изпълнителен директор. Ще бъде пуснат и софтуерен пакет, който да позволява на програмистите да създават различни приложения за робота.

JIBO използва процесор с ARM архитектура и операционна система базирана на Linux. Има две камери, микрофон, сензори за допир и три мотора, за да се придвижва. Разчита и на WiFi за комуникация. Роботът ще разчита на постоянна връзка с ел. мрежата, но ще има възможност да се добави и батерия, която ще му осигурява 30 мин. автономна работа.

"Това е социален робот. Неговата цел е да взаимодейства с хората", казва Брийзийл. Тя допълва, че роботите, които ще имат ръце или ще могат да наподобяват тези от научната фантастика, все още са много далеч в бъдещето и преди това има много друга работа, която трябва да се свърши по способностите им да комуникират.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини