Биг Брадър към МВР свива жертвите на пътя с 30%

МВР ще изгради единна автоматизирана система за видеонаблюдение и контрол на пътя с цел намаляване броя на жертвите при катастрофи с 30%. Това стана ясно вчера след изнесеното заседание на Министерския съвет в резиденция „Евксиноград” край Варна. На него кабинетът реши да възложи на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев да организира провеждането на обществена поръчка за изграждането на система от стационарни и преносими камери информацията от които ще постъпва в единен център за обработка на нарушенията за скорост, видеонаблюдение и превенция на своеволията на джигитите.
Според заложените от кабинета цели по този начин броят на загиналите по пътищата у нас ще се свие от 88 - на 61 на 1 млн. граждани в рамките на следващия 5-годишен период. Единната система ще намали и катастрофите при шофиране с висока скорост, и ще подобри контрола на движението в опасните участъци. Реализирането на проекта ще осигури автоматизирано регистриране и централизирана електронна обработка на нарушенията по пътната мрежа. Изграждането на единния център рязко ще намали
и влиянието на субективния фактор при регистриране и обработка на нарушенията”, уточниха от Министерския съвет. Така на практика ще бъдат пресечени рушветите, които катаджиите събират от сгафили шофьори. Друга цел, която ще се постигне с новата система, е многократното съкращаване на времето за обработка на електронните фишове и на наказателните постановления. Ще се подобри и ефективността на управление и контрол на трафика, както и събирането и анализа на информацията за преминалите автомобили. Парите за изграждане на единния център ще се осигурят от Фонда за безопасност на движението.
С друго свое решение от вчера кабинетът намали и куп такси които се събират от Агенция „Автомобилна администрация”. Така вече за издаване на дубликати за лиценз на Общността и на удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници ще се дават по 10 лв., а не както в момента - съответно 50 лв. и 20 лв. Най-драстично се намалява таксата за издаване на лиценз на Общността, която от 2000 лв. става 500 лв. Размерът на таксите за еднократните разрешителни за международен превоз на товари става 10 лв. при сегашната 15 лв., а на многократните се намалява от 130 лв. на 70 лв. Отменят се и тарифи с отпаднало правно основание за извършваните услуги, като в същото време се въвеждат нови за провеждане на психологически изследвания.

Източник: http://www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини