Хасковският хляб поевтиня, Яневи се опъват

Новата цена приятно изненада клиентите

Хасковският хляб поевтиня с 10 стотинки и вече струва 80 за самун нарязан. Ненарязаният падна до 75 ст. Новият ценоразпис дойде днес с поредната партида от най-големия местен производител „Хлебозавод АД“. Както и при предишни поевтинявания, примерът на мастодонта бе последван незабавно от по-малките фирми, които също свалиха цените. С едно изключение. Хлябът на „Яневи“ запази старите си стойности от 90 ст.

За Haskovo.net управителят на фирмата Златко Янев коментира, че е сигурен в продажбите си и на тази цена. „Хората са оценили качеството на нашия хляб, сигурен съм, че ще продължават да го търсят“, смята Янев. От фирмата не очакват отлив на клиенти и свиване на заявките. „Няма икономическа причина за поевтиняването. Новата реколта не е прибрана, пшеницата не е поевтиняла, нито брашното“, изброи той. В бранша пък били сигурни, че до два месеца ще има поскъпване на тока, което допълнително ще натовари цената на насъщния. „Имам си мнение защо се прави това точно сега, но то си остава за мен“, допълни производителят.

Според негови колеги, при липсата на пазарна обосновка, поевтиняването има предизборна цел. Други фурни пък смятат, че това е поредният опит на хлебозавода да извие ръцете на малките производители, като продава хляб около и под себестойността му. Хлебните войни в последните 2-3 години помнят слизането на цените до невероятните 60 ст за самун. Горе долу оттогава започнаха и опитите на малките да компенсират, отнемайки от количеството. Тихомълком един хляб се сви от 700 до 650 гр.

От Хлебозавода естествено отрекоха всякакви предизборни мотиви. Въпреки обещанието си, изпълнителният директор Тодю Тодев „забрави“ телефона в дома си и така и не уточни конкретните мотиви за поевтиняването на продукцията си.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Al
    aleksandar.jechev
    0 0
    18:01, 11 дек 2014
    naistina xlqba im ne stryva.opitvat se da go napravqt no nemogat.v bra6noto ima mnogo podobriteli a i te slagat o6te.zada stane kakto si me4taqt trqbva da barnat texnologiqta.tam ne6to kyca.xora nego kypyvaite jiva gyma e.
Последни новини