Датският Червен кръст плаща за интеграцията на 50 бежанчета от лагера в Харманли

Датският червен кръст финансира чрез фондация " Велукс" проект на тийнейджъри от училище „Неофит Рилски“ - Харманли за работа с децата от бежанския лагер.

Консултант по проекта "Радост в очите" е Деница Димитрова от БЧК Хасково, а ръководител е 17-годишната Моника Митева. Заедно с още 13 доброволци на възраст от 14 до 17 години тя ще посещава бежанския лагер един път седмично.

Проектът е за интеграция на децата на чужденците и е  на стойност 2 700 лева.Той  и ще обхване момичетата и момчетата от лагера от 7 до 12 години.

Чрез интерактивни игри българчетата ще учат своите връстници, потърсили закрила у нас, на езика на Вазов, на география и история на България. По време на съвместните уроци бежанчетата ще имат възможност да се докоснат до българския фолклор, да научат любимите на всеки българин стихотворения. Целта е след получаването на статут и излизайки от лагера, децата от различните националности да имат обща култура и познания за България и по български език, за да могат по-бързо да влязат в училище и да имат спокойно общуване в ежедневието си.

Съвместната работа ще продължи до месец август. Но на 1-ви юни -Международния ден на детето ще е апогея на проекта. Затогава се готви голям общ концерт на децата, който ще е на сцената в лагера.

 

М. Манолова 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини