Край на купуването на тръжна документация за обществени поръчки

Народните избраници се показаха като много работни в последните часове преди почивката си за майските празници. По предложение на социалистката Корнелия Нинова депутатите решиха да останат в сградата на властта до приемане изцяло на второ четене на промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП).
В пленарна зала обаче народните представители от опозицията можеха да се преброят "на пръсти", а кворумът при гласуване е малко над минимума.

Измененията в Закона за обществените поръчки се приемат или отхвърлят без дебати, като най-неуморен е народният представител от ДПС Хамид Хамид, който докладва текстовете от законопроекта.  
Основната идея на измененията в този закон е да се преодолеят съществуващите законови дефицити в сферата на обществените поръчки с цел постигане на максимална прозрачност на процедурите и участието на повече кандидати в тях.
При изготвянето му са взети предвид препоръките на граждански организации, стопански, професионални и браншови съюзи, свързани с обхвата на ЗОП.

С новите текстове се вземат мерки за намаляване на бюрократичната и административна тежест: въвежда се принципът, който задължава администрациите да съберат по служебен път обстоятелства, които се съдържат в публични регистри, както и данни, които вече са били представени пред държавен орган. Другата цел на новия ЗОП е да се намалят възможностите за корупция и нарушаване принципите на лоялната конкуренция и равнопоставеност.

Повече публичност при обществените поръчки приеха депутатите, гласувайки на второ четене Закона за обществените поръчки. Всички процедури ще бъдат публикувани на профила на купувача на интернет страницата на възложителите, обясни в кулоарите на Народното събрание Хамид Хамид от ДПС.

Новост е, че няма да се закупуват тръжни документации. Всеки, който участва в процедурата, ще може да си ги изтегля от сайта на възложителя, подчерта депутатът. Възложителите също така няма да знаят колко фирми ще участват в процедурите.

Досега само със закупуването на тръжната документация се знаеше, че участват 3 фирми и е възможно договаряне между тези фирми, обясни Хамид Хамид. Сега с промените да не се закупуват документациите за кандидатстване тази възможност ще се елиминира.

Ще бъдат публикувани и всички протоколи от заседанията на комисията по оценка на офертите, ще се публикуват и договорите, каза той. Досега, както Хамид обясни, обществото не знаеше какви договори на каква стойност се изпълняват. Сега тази информация ще е достъпна на сайта на съответния възложител.

Въвеждат се специални текстове за участие на хора с увреждания в обществени поръчки за определени дейности, обясни Хамид Хамид. За определени поръчки те ще имат предимство.

Има и редица текстове, които нормализират отношенията между изпълнител и подизпълнител. Досега проблем беше несигурността на един подизпълнител при изпълнение на поръчката, отношенията между тях се регламентират като при строго определени условия изпълнителят може да изключи подизпълнителя, подчерта депутатът от ДПС.

Има промени и за ин хаус услугите. Един възложител може да възлага на собствено предприятие поръчка без процедура, е записано в процедурите. За пример той посочи „Терем", който изпълнява специфични поръчки на Министерство на отбраната. Досега това предприятие трябваше да се явява по процедури на Закона за обществените поръчки, а реално няма с кого да се конкурира.

Над 250 предложения е имало от депутати за промени и Хамид Хамид е доволен от активността на депутатите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини