Хероин за 1 млн. изненада сервиз, собственик и МВР

Тримата изненадани - главсекът Светлозар Лазаров, прокурор Розалин Трендафилов и директорът на МВР Хасково Ангел Цанков

Спипаният хероин в сервиза на Тойота в Хасково е попаднал в полезрението на полицията по щастливо стечение на обстоятелствата, призна главсекът на МВР Светлозар Лазаров. Той долетя от София за нарочна пресконференция по повод откритите вчера 47 пакета с хероин в лек автомобил Тойота Ярис. Макар и непретеглено, според наблюдаващият прокурор Розалин Трендафилов количеството е 47 кг. „Плюс минус 200-300 грама“, уточни шефът на ОД на МВР Ангел Цанков.

Лазаров призна, че полицията в действителност е търсила нещо друго – крадени коли. Затова е била разпоредена проверка по всички сервизи и автокъщи в региона. Вчера в мрежата на полицаите са попаднали лек автомобил БМВ Х5, където е установена интервенция върху рамата, и лек автомобил КИА, открит в Свиленград, с доказани манипулации по шасито. Горе-долу по същото време от сервиза в Хасково долита информацията, че в оставен за ремонт автомобил е открито несъответствие между шасито и двигателя. Полицията идва на оглед с презумпцията, че търси крадена кола. При огледа обаче внезапно откриват въздухоотвод към двигателя, който ги е отвел към специално пригоден тайник между арматурното табло и мотора. В кухината били 47-те пакета с дрога.

По цени на съдопроизводството стойността й е около 1 млн лева. По данни на хората от сервиза, водачът – млад мъж, говорещ само английски, не е проявявал ни най-малко притеснение за автомобила си и предстоящото разглобяване. Искал само да разбере защо колата му закъсала малко след като в петък пресякъл българо-турската граница при Капитан Андреево. По неофициална информация, откритият хероин изненадал както него, така и работниците в сервиза, които вече били разглобили по-голямата част от двигателя.

Случайната находка напълно кореспондираше с неосведомеността на разследващите, които така и не дадоха нито един конкретен отговор, дори на вече отговорени въпроси. Под претекст, че ще навредят на разследването, полиция и прокуратура не отговориха кога дрогата е влязла в България, откъде идва, накъде отива, дали е част от по-голям наркоканал. Не изнесоха или нямаха данни дали задържаният има помощници, дали е знаел за манипулацията по колата си, на която бил собственик едва от една година. От оскъдните изявления на органите на реда пък се налагаха направо противоречиви заключения - колата била гаранционна, но по думите на полицията от сервиза викали собственика да уточнят колко ще му струва ремонтът. Няма данни автомобилът да е краден, каза прокурор Трендафилов, което прехвърля върху водача отговорността за манипулацията по колата, но пък в такъв случай той едва ли ще я кара в марков сервиз, където ще му откажат гаранцията. Обясненията на собственика, които биха дали яснота, бяха засекретени, както и неговата самоличност и информацията дали автомобилът и шофьорът му и друг път са влизали в България.

Все пак стана ясно, че собственик на Ярис-а е 39-годишен британец, без двойно гражданство, въпреки че бил от турски и по-точно кюрдски произход. По наши източници името му е Асар. Няма данни да е криминално проявен. Лицето е задържано със 72-часова прокурорска мярка, ще му се иска задържане под стража.

Г. Христов

Лъскавото муле на 1 млн хероин
Следовател сочи към отвора на въздухопровода, който отвежда до тайника
Тайникът е между арматурното табло и двигателя
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини