Бежанците се изпокараха заради топлата храна

Група тартори обясняват, че храната трябва да се раздава от тях, не от персонала на лагерите

Раздаването на топла храна за бежанците в Харманли успя да предизвика поредния скандал-между самите бежанци от една страна и между всички тях и администрацията на лагера от друга. Бежанците настояваха, че храната трябва да раздават самите те, а не персонала. Както е известно, от вчера в лагерите из страната бе осигурен топъл обяд от Върховния комисариат на бежанците към ООН, а приготвянето му дело на поделенията от Българската армия по места.
Жестът обаче изненадващо предизвика реакция на нож от
хранените. Група сирийци застанаха на входа на огромната палатка определена за трапезария и блокираха достъпа до нея. Брадати мъжаги спираха дори малките деца, привлечени от апетитния аромат. Той идваше от едно от националните им ястия-яхния от нахут. Приготвена е в кухнята на близкия военен полигон в Корен и се доставяше димяща, заедно с питка арабски хляб.

Оказа се обаче, че даването на храна е недопустимо, ако то се осъществява от други, а не сирийски ръце. Самоназначилите се главатари на сирийската общност, размахваха списъци с имена и твърдяха, че това са подопечните им семейства, на които лично те трябва да дадат храната в ръцете. 28-годишният Сюлейман Халеп обясни, че така трябвало да бъде, защото при вчерашното раздаване топла манджа получили само 500 души, вместо 1500-те в лагера. Станало така, щото имало хора дето идвали по няколко пъти и за другите не останало. Твърденията на сирийците бяха категорично оборени от бившите и настоящи военни, които съпровождаха гозбата. Били раздадени 1200 порции. Обаче признаха, че имало проблем. Сирийците пак не пускали хората. Затова прибегнали до финт-вкарали децата вътре и им дали порциите и за техните родители.

Брадясалата шпиц команда днес обаче бе решила да не допусне този сценарий. Не се съгласиха дори когато зеления камион с баките отиде до самите фургони за да раздава там. Войнстващите бежанци се укротиха едва когато казаните и черпаците им бяха връчени в ръцете. Размахваните за пред управата на лагерите списъци тук не влязоха в действие. Бежанците се познавали поименно и не било необходимо. Остана открит въпроса, дали сирийците познават поименно и стотиците афганистаци, чернокожи и кюрди, между които тлее перманентно напрежение и обвинения.
Няма никаква гаранция, че всичко ще се разпредели поравно, но пък иначе просто няма да се осъществи хранене, обясни отстъпката пенсионирания военен Гошо Господинов, който ескортираше топлия обяд. Момчетата и момичетата от Комисариата за бежанците нямаха мнения. Те се бяха подредили до пълните купички в палатката, но нямаше мераклии да ги вземат от ръцете им.

Манджата се готви по арабски национални рецепти, свалени от интернет, обясниха военните от Корен. Стриктно се следяло за качественото забъркване на всички съставки. Което не попречи на сирийците да обявят, че храната няма вкус. Но пък не ги спря да остържат дъното на купичките. Майки на бебета обаче се оплакаха, че няма мляко за децата им. Младата Марфе културно помоли с лист написан на английски, да и бъде осигурено по 600 мл мляко на ден за 1-годишното и момиченце. И черната борса в лагера не продавала сухо мляко.

Поне на няколко сергии се продаваха стоки от първа необходимост. Репортерска проверка показа, че цените са приемливи. Двулитровка безалкохолно на „Стил” например вървеше по 1 лв вместо магазинните 60-70 стотинки. Цигарите пък бяха направо евтинийка с исканите 2-3 лв за 20 къса. Предложените марки обаче бяха световно неизвестни.

Дузина снежни човеци в мъжки, женски и детски вариант свидетелстваха, че подопечните на коменданта Йордан Малинов не са заети само с оцеляване, а им остава време и за забавляния. Снежковците бяха художествено оформени, а повечето бяха загърнати с шалове, че и шапки
Значително е ускорен и темпа за обработване на документи. За последните две седмици 18 души са с готов бежански статут, а още 270 са с готови зелени карти. Те им позволяват извеждането на адреси извън бежанския лагер.

Г.Христов

Пристигналите деца бяха изгонени
Сириец се кара на хлапе, дошло за манджа, въпреки забраната
Военните се принудиха да им занесат баките на крака до фургоните
Където раздаването поеха "главатарите"
Те определяха на кого и по колко маджа да се сипва

Получилите храна не се отмятаха по списък. Не стана ясно на кого по колко храна се полага
Храната се приготвя на полигона в Корен по арабски рецепти
Млада майка обясни на английски, че няма мляко за невръстните си деца

Черната борса в лагера не предлага сухо мляко
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини