Ердоган ядоса София и Атина. Преглед на печата

„Монитор": Шефът на БЕХ пое енергийния регулатор

Боян Боев, досега изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ), е новият председател на ДКЕВР. Това реши правителството вчера, след като късно вечерта във вторник досегашният шеф на регулатора Анжела Тонева подаде оставка. Това е станало след разговор с премиера Пламен Орешарски. Мотивите на Тонева са лични, причината е прекомерното напрежение.
След правителственото заседание в сряда министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев съобщи, че Анжела Тонева е приела предложение да бъде съветник на министър-председателя. Засега остава под въпрос кой ще наследи Боев като шеф на БЕХ.

„Стандарт": Ердоган ядоса София и Атина

"Тракия е едновременно и Солун, и Комотини, и Ксанти, тя е също Кърджали и Вардар, ако се върнем малко по-назад, тя е Скопие и Прищина, тя е Сараево. Тракия е жив свидетел на нашата обща история в Европа. Тя представлява цялото ни минало в района. И днес Тракия с Одрин, Текирдаг, Къркларели и естествено Истанбул се намира в центъра на всички наши отношения в района на Балканите". Това заяви турският премиер Реджеп Ердоган по време на предизборна обиколка в Кешан край Одрин. Изявлението му обаче предизвика остра реакция на Гърция и България. София обяви, че "за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост" и припомни славната история на страната.

„Дума": Пламен Орешарски: България подкрепя Сърбия в пътя към ЕС

Пълната подкрепа от страна на българското правителство в усилията на Сърбия да стане пълноправен член на ЕС декларира вчера премиерът Пламен Орешарски след среща с колегата си Ивица Дачич.
От наш интерес е нашите съседи да бъдат членки на ЕС, дори и да премахнем границата, обект на спорове в историята, на общо членство в ЕС, каза българският премиер. Той уточни, че са разговаряли за бъдещи планове, сред които и съвместно заседание на двете правителства. Имало дори идея за тристранни разговори и с румънския кабинет по общи за трите балкански държави теми. Говорихме за икономическо сътрудничество, насърчаване на търговия и инвестиции. В последно време като че ли има леко забавяне в стокообмена. Надяваме се в следващите години да продължим с динамични темпове в търговията и насърчаването на инвестициите в двете страни, заяви Орешарски.

„Труд": Зам.-министър: НДК е плащало разходи на ГЕРБ за консумативи. Партията: Не е вярно

Търговското дружество НДК е плащало една част от разходите на ПП ГЕРБ за консумативи, за което сме се обърнали към компетентни юристи. Това каза Велислава Кръстева, заместник-министър на културата и председател на Управителния съвет на НДК, която представи информация за актуалното състояние на Националния дворец на културата в Комисията по културата и медиите към Народното събрание.
„С деактуване на два етажа от Административната сграда на НДК - 16 и 17, които са отдадени на ПП ГЕРБ. Подготовката за това е започнала с началото на мандата на ГЕРБ, през декември 2009 г. Министерски съвет отнема с основание - отпадане от нужда - тези два етажа. След спорове, в края на март 2011 г. имотът е отдаден за офис на партията. Наемът се плаща по цени не за търговски дружества, а за партии - по-ниски. Цените са силно занижени в сравнение с тези, които плащат останалите наематели", посочи Кръстева.

 „24 Часа": Убиецът от "Соло" се укрива в Англия?

Осъденият на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров е обявен за общодържавно издирване, след като прокуратурата и съдебна охрана не са го открили на последния му постоянен адрес в Пловдив, научи "24 часа".
Вместо в момента да се адаптира зад решетките в Софийския затвор, Тодоров свободно се разхожда в Англия, коментираха експерти, подложили на анализ видеозаписа, разпространен в световния сайт за видеообмен YouTube от 31-годишния мъж във вторник.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини