ДАНС разследва Богомил Манчев за източване на Белене. Вестниците в събота

Обиските в офиси на „Риск инженеринг" във връзка  с неправомерни плащания по проекта АЕЦ „Белене" са сред водещите теми на съботните вестници.

„Прокуратурата, Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и МВР провеждат акция в София, Козлодуй, Перник и Белене за длъжностно присвояване в особено големи размери в енергетиката. По информация на "Капитал" съвместната операция е проведена в офисите на бизнесмена Богомил Манчев, който е  собственик на "Риск инженеринг" и председател на "Булатом".
Разследването, започнало на 9 август от Софийската градска прокуратура, е за длъжностно присвояване в особено големи размери и за умишлена безстопанственост. То свързано с плащания от НЕК ЕАД за консултантски услуги по проекта АЕЦ "Белене", извършени след решението на парламента от края на  март за спиране на строителството на атомната електроцентрала.
Акцията е започнала в 8.30 ч. тази сутрин с едновременни претърсвания и изземвания в 17 административни сгради и жилища в четирите града. Причината са оперативни данни, че документи, свързани с темата на разследването, се унищожават и укриват.
От прокуратурата съобщават, че ще дадат допълнителна информация след като бъдат повдигати обвинения.
Самият Богомил Манчев каза пред "Капитал", че е извън страната, а разследващите са връчили призовка на съпругата му. Определи като странен факта, че разследващите са влезли в неговите офиси, тъй като самият той няма договор с НЕК, а "Рикс Инженеринг" е само подизпълнител на инженер - архитекта в проекта WorleyParsons..."  - в. „Дневник".

„Прокурори и агенти на ДАНС влязоха в 17 офиса и жилища в София, Перник, Козлодуй и Белене заради разследване за консултантски договори за АЕЦ "Белене".
От Софийската градска прокуратура съобщиха, че в хода на операцията, се предвижда и повдигане на обвинения.
Часове след началото на акцията стана ясно, че част от претърсените офиси са на бизнесмена Богомил Манчев, собственик на "Риск инженеринг" и председател на "Булатом". Самият той в момента е в Истанбул.
Манчев наредил по телефона неговите служители да оказват пълно съдействие на разследващите органи.
Досъдебното производство е за длъжностно присвояване в особено големи размери и за умишлена безстопанственост, уточниха от прокуратурата. То било образувано на 9 август.
Разследвали се извършени плащания от НЕК ЕАД за консултантски услуги по проекта за строеж на АЕЦ "Белене". Според прокурорите обаче плащанията са направени след решението на парламента, взето на 29 март м.г., за спиране на строителството на атомната електроцентрала. "Риск инженеринг" е подизпълнител на "Уорли Парсънс", консултант по проекта "Белене"... - в. „24 часа".

„Ден след като главният прокурор Сотир Цацаров обеща, че скоро ще има новини, свързани с енергетиката, ДАНС и жандармерията влязоха в 17 офиса в София, Перник, Козлодуй и Белене. Част от тях са на фирмата "Риск Инженеринг" - подизпълнител на консултанта "Уорли Парсънс" по проекта АЕЦ "Белене". МВР не уточни колко от обектите са на "Риск Инженеринг" и чии са останалите. Пред Би Ти Ви собственикът на компанията Богомил Манчев каза, че са иззети документи и от НЕК, от "Уорли Парсънс" и от други компании, свързани с проекта "Белене", чиито имена не уточни. Разследващите поискали платежни документи и кореспонденция.
В официално съобщение от прокуратурата обявиха, че акцията е започнала, след като се получила информация за унищожаване и укриване на документи във връзка с консултантските договори покрай проекта. Манчев, който е в Истанбул, е получил призовка да се яви на разпит като свидетел и ще отиде в средата на следващата седмица.
Няколко души са били арестувани от ДАНС в района на "Лъвов мост" в столицата, съобщи БНР. Пресцентърът на МВР не потвърди информацията, но съобщи, че тази акция е част от операцията, свързана с "Белене", както и че се предвиждат арести. Имената на арестуваните обаче ще станат ясни, след като им бъдат повдигнати обвинения...
Това е третото дело, свързано с АЕЦ "Белене" в градската прокуратура. За него се разбра преди две седмици, след като лидерът на Европейската народна партия Мария Капон и Иван Иванов от ДСБ обвиниха правителството "Борисов" и служебния кабинет, че са платили повече от 7.5 млн. лв. за консултантски услуги за спрения строеж на АЕЦ. Трите фактури са за плащания към консултанта "Уорли Парсънс" по нареждане от Националната електрическа компания (НЕК). Тогава прокуратурата моментално обяви, че е образувала досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери и назова много по-голяма сума - 18 млн. евро, като подсказа, че започва да действа по казуса..." - в. „Сега".

Работата на правителството също е сред темите на съботния печат.

„Кабинетът "Орешарски" не е ревизирал  управлението на правителството на ГЕРБ, за да не попадне в сюжета на приказката за лъжливото овчарче. Това каза премиерът Пламен Орешарски при представянето на програмата на правителството пред депутатите.
"Задоволили сме с най-общи характеристики на завареното наследство. Считам, че след като предходното правителство на ГЕРБ дълго преекспонира темата и така упорито обясняваше своите неблагополучия с предшествениците си за последните над 60 години, опитите за каквато и да реалистична оценка на стартовата база биха рискували да попаднат в сюжета на приказката за лъжливото овчарче", каза той.
Вчера при обсъждането на отчета на кабинета за първите 100 дни управление лидерът на "Атака" Волен Сидеров критикува Орешарски, че няма ред за наследството на ГЕРБ. Днес Сидеров отсъства от заседанието, както и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който замина за Гърмен, където тече предизборна кампания за кмет на общината.
В програмата, озаглавена "Държавност, развитие, справедливост", терминът "борба с корупцията" отсъства съзнателно, обясни Орешарски. По думите му правителството смята корупцията за следствие, и затова е решено да се бори с причините и предпоставките за нея. Той добави, че затова се предвижда въвеждане на електронни публични услуги, електронни търгове, подобряване на административните услуги и отчетливи стъпки за изграждане на електронното правителство.
Орешарски акцентира и на ключов според него фактор, с който не можахме да се справим през целия преход - доверието в институциите и върховенството на закона - сфера, в която отстъплението като че ли е най-видимо..." - в. „Дневник".

„Кабинетът оставя тежките реформи за втората половина на мандата
Въпреки сериозния обществен натиск за промяна и продължаващите протести правителството не възнамерява да бърза с реформите и ще остави преструктурирането на едни от най-тежките сектори за края на мандата. Кабинетът ще отложи за втората половина на управлението си реформата на здравната система, като още отсега е ясно, че темата ще породи напрежение между БСП и ДПС. Най-рано през 2015 г. могат да се очакват промени в пенсионната система и обещаното въвеждане на семейно подоходно облагане. Това се разбра при представянето на управленската програма на кабинета в парламента. Близо 3 часа депутати и министри коментираха намеренията на кабинета за краткосрочни и дългосрочни мерки.
Липсата на амбиция за реформи и прекалено общите текстове в програмата на кабинета бяха основна критика на депутатите от ГЕРБ. Според премиера Пламен Орешарски обаче наличието на амбициозни структурни реформи в управленските програми не е гаранция за изпълнението им. "Ние не сме описали съдържателно в програмата извършването на структурни реформи, но ще ги направим. Кабинетът обаче няма да позволи това да стане за сметка на създаването на хаос в системите и пораждането на страхове", заяви Орешарски. Според него има обективни причини за забавянето на отделни реформи като например отсъствието на финансови резерви в здравната система. Затова правителството възнамерява да започне да работи по демонополизацията на НЗОК и въвеждане на втори стълб здравно осигуряване през втората половина от мандата.
Според социалния министър Хасан Адемов временното замразяване на пенсионната реформа се налага заради нуждата от намиране на устойчиво и съгласувано със социалните партньори решение. "Това не е спиране на реформа, защото вие не извършихте реформа, а просто въведохте една неконсултирана с обществото и социалните партньори мярка", обърна се Адемов към предишните управляващи. Според него наложеният от ГЕРБ ръст на възраст и стаж за пенсия е прекалено рязък и прехвърля голяма тежест върху цяло едно поколение без грижа за улесняване на пенсионирането му.
И Адемов, и Орешарски отхвърлиха като социално неприемлива препоръката на Световната банка за увеличаване на социалните осигуровки с 2%, така че да се покрие част от дефицита в НОИ. "Не гледам позитивно на тази идея да се увеличи осигурителното бреме..." - в. „Сега".

В. „Труд" също обръща поглед към предишното управление:
„Къде е бродил скандалният крайслер подслушвач на МВР през размирния февруари и белязания с политически обрати март, докато уж се е намирал по документи в гаража?
Прокуратурата вече знае отговора на този въпрос.
Около 10 дни, докато си отиваше кабинетът "Борисов" и се съставяше служебното правителство, автомобилът с техниката за снимане, подслушване и записване е бил базиран близо до Дом № 8 на резиденция "Бояна". Оттам той е могъл да фиксира всички посетители и разговори на държавния глава Росен Плевнелиев в президентската вила "Калина" и на главния прокурор Сотир Цацаров в дома му..."

Проблемите, свързани с бежанците също са във фокуса на всекидневниците.

„Нужни са спешни промени в Семейния кодекс в частта за даване на попечителство във връзка с непридружените деца, влезли в страната от чужди страни, коментира в Русе председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.
Сегашните текстове са трудно приложими по отношение на бежанците, тъй като трудно се доказва, че родителите на дадено дете са починали или че няма кой да се грижи за него. Подобна възможност трябва да се дава на съответната общност и вече има положителен пример в тази посока по отношение на африкански деца. Ще се работи и със сирийската общност у нас, за да поеме тя грижата за такива деца.
Много сериозен е проблемът с приобщаването на децата на бежанците, настанени в центровете у нас. "Най-вече не се работи с тях относно травмата, която преживяват. Необходимо е да се осигурят психолози, тъй като децата не разбират защо се налага да бягат от родината си и тази травма, ако не се преодолее още от самото начало, ще им остане за цял живот", каза още Жечева. Децата на бежанците са затворени в препълнените центрове, не са ангажирани и за да се интегрират и чувстват добре, най-напред трябва да им бъде осигурено образование. Това е най-лесният път за приобщаването им..." - в. „24 часа".

„Първият бунт на сирийци в столичния квартал "Овча купел" изправи на нокти полицията в нощта срещу петък. В центъра за бежанци, известен като българския "Ориндж каунти", избухна недоволство заради смъртта на 57-годишната Еида. Тя издъхнала в ръцете на сина си Захр Ибрахим най-вероятно след проблеми със сърцето. Аутопсията ще изяснява каква е точната причина за смъртта й.
"Започна да се задушава, държеше се за сърцето и повикахме линейка. След като повече от половин час лекарите не дойдоха, решихме да излезем навън да чакаме, въпреки че валеше", разказа опечаленият син пред "Стандарт". За да може да закара майка си в болницата, Захр трябвало да се обади на брат си в Германия, който да се свърже със свой познат и той да дойде с кола от центъра на София до бежанския център. През това време от охраната на центъра звънели няколко пъти на 112. Викнали и такси, което обаче отказало да вземе бежанците.Докато охраната и близките на Еида се опитвали да намерят помощ, тя била издъхнала. По това време синът й Захр чакал транспорт под дъжда заедно с трупа на майка си, прибран под козирката на входа. Лекарите в "Пирогов" само установили смъртта й.
"По-добре да си бяхме останали в Сирия. И там щеше да умре, но поне е война, нямаше да има кого да виня", сподели още синът на починалата чужденка. Сега Захр не знае къде ще я погребе, нито дали трябва да я върне в родината, защото майка му няма никакви документи...
Държавата даде подслон на още 300 бежанци, които са настанени в столичния квартал "Враждебна". Там има стара сграда на училище. "Леглата за ужасни. Това са кушетки, които са само пружини. До петък сутринта там нямало нито вода, нито ток", оплакаха се трима мъже. Почти никой от обитателите на този дом не знае английски. Всички чакат да дойде преводач, за да могат да зададат своите въпроси. Екипи на полицията дежурят на мястото, за да няма безредици и да не се пораждат кавги между обитателите..." - в. „Стандарт".

„В пространството между ЦУМ и Централна гара има голям брой бежанци. Имаме наблюдение над тях и наши служители сме съсредоточили там, да имат видима връзка и гражданите да са по-спокойни. По отношение на документите ангажимент има Агенцията по бежанците. Това заяви Комисар Спиридонов, директор на Столичната дирекция на вътрешните работи пред БНР.
„Има увеличение на извършените престъпления от чужденци, много от тях са и бежанци. Много от тях извършват престъпление, за да се нахранят. Където има повече бажанци, има и засилено присъствие на служители на МВР. Уведомяваме общината за сгради, които са обсебени от чужденци. Но не можем да вземем отношение към самонастанилите се", каза Спиридонов.
Комисар Ивайло Спиридонов съобщи, че има увеличение на битовата престъпност. Най-голям дял имат кражбите от превозни средства, взломни кражби, джебчийски кражби. Те са двойно увеличени..." - в. „Труд".

„Парламентарната група на „Атака" внесе в парламента проекторешение с искане за затваряне на българските граници за емигрантския поток от Сирия. „С всеки изминал час положението става все по-тревожно и драматично. Може би политиците са си заровили главата в пясъка. На българска територия явно влизат ислямски терористи. Трябва да бъде проведен задълбочен дебат. Очакваме другите парламентарни групи да вземат позиция по сирийския проблем и сирийските бежанци. Ясно е, че тази криза беше предизвикана от няколко могъщи държави, най-вече САЩ, Израел, Турция. Някои европейски страни също имат черен принос - активна е Франция. Тези държави, обаче са далече, не поемат своята отговорност в онова, което следва от бежанската вълна. Сценарият е такъв. Така беше и в Косово", коментира ", заяви Павел Шопов от „Атака". „В тази геостратегическа схема ние имаме национален интерес - България да не пострада от бежанския поток. Настояваме Народното събрание да разгледа проблема за затваряне на българската граница", настоя Шопов." - в. „Сега".

Вестниците продължават да следят и антиправителствените протести.

„За 99-и ден в София се проведе протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Хората отново се събраха на площад „Независимост" пред Министерския съвет и оттам потеглиха към Народното събрание.
На площада пред парламента от следобедните часове беше надут 9- метров балон с надпис „Оставка" и въпроса „Кой предложи Пеевски?" До него на голям екран се излъчваха записи от записи от репортажи, изказвания на депутати и министри, политически скечове от „Господари на ефира" и др.
Междувременно в мрежата вече тече организация за стотния ден на протестите. Той ще съвпадне с гей парада и една от идеите е, двете съвместни шествия да облепят загражденията около парламента с цветовете на дъгата.
Масов протест се подготвя и за Деня на Независимостта. В неделя към него ще се присъединят българите в десетки градове по света. От „Протестна мрежа" съобщават, че досега 19 града са заявили участие.
Протестът ще е под надслов „Протест за България независима от политическата мафия". - в. „Стандарт".

„Огромен балон с надпис от едната страна "Кой издигна Пеевски", а от другата "Оставка" се появи в 99-я ден на протестите срещу кабинета "Орешарски" пред парламента.
Инициативата е на "Протестна мрежа". Минаващите край Народното събрание хора снимаха балона, а с подсвирквания на клаксони, подкрепата си демонстрираха и шофьорите на автомобили.
Срещу централният вход на парламента, до балона тази вечер беше монтиран и огромен екран. На него в момента се въртят основно клипчета от предаването за медийни гафове "Господари на ефира". Идеята е всеки, който пожелае да донесе на флашка тематични видеоклипове, които иска да сподели. Според протестиращи, той бил предоставен от човек, който подкрепя случващото се..." - в. „Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини