Протестите в Турция взеха нова жертва, осем ранени

Един човек е загинал, а други осем са ранени, при сблъсъци между службите за сигурност и протестиращи в Южна Турция, предаде АФП, като се позова на местните власти. Около 300 души са се стекли по улиците на град Лидже в провинция Диарбекир в петък, за да изразят недоволството си от строителството на военен пункт.

 Агенцията съобщава, позовавайки се на местните медии, че част от демонстрантите са започнали да замерят служителите на реда с камъни и бутилки със запалителна течност. Местните медии посочват, че полицаите са открили предупредителен огън във въздуха. Съобщава се, че полицията е използвала също сълзотворен газ за разпръсването на тълпата.

 Военните в Турция вече ще могат да бъдат използвани за потушаване на масови безредици и протести, както и за опазване на обществения ред, като валиите ще имат право да извикват за целта военни части, предаде телевизионният канал NTV.За целта е подписан специален протокол за взаимодействие между МВР и Генералния щаб. Той отменя подписан подобен протокол през 2010 година и увеличава дадените правомощия на валиите за действия при масови обществени вълнения. Съгласно промените освен жандармерийски части и подразделения, те вече ще могат да се обръщат за съдействие и директно към командирите на всякакви войскови формирования в района.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини