Задава се ”бебе-рецесия” в Евросъюза

С намаляването на раждаемостта се създават условия за "бебе-рецесия" в страните членки на ЕС, отчита анализ на Евростат.

Изследването обхваща 31 страни в Европа и само пет от тях - Ирландия, Великобритания, Франция, Исландия и Швейцария - имат положителни тенденции в раждаемостта през 2012 г.

Останалите страни, включително и България, имат намаление на раждаемостта, отчита анализът, цитиран от БТА.

Според Евростат нивото на раждаемост се връща към най-ниските си нива и в почти всички страни от Източна Европа, които през последните години са станали членки на ЕС.

Като основни причини за ниската раждаемост експерти отчитат два основни фактора:
  • икономическата криза, която започна през 2008 г. и се разпространи през 2009 г. сред страните на ЕС и се отразява на домакинствата;
  • високият процент на безработица във възрастовата група 20-40 години, която е най-активна за възпроизвеждане на населението.
Специално за България данните на НСИ показват значителен спад на раждаемостта през последните няколко години. През 2009 г. у нас са се родили около 80 хиляди бебета, през 2010 г. - около 75 хиляди, през 2011 г. - около 70 хиляди, а през 2012 г. техният брой е 69 хиляди - с 1 725 деца по-малко от предходната година.

Мнения:

"Хората се затрудняват в избора да имат деца, от една страна защото нямат усещането за контрол върху живота си, нещата са толкова непредсказуеми, че те не усещат в себе си силата да поемат тази отговорност, а от друга страна не се чувстват подкрепени, когато направят избора да имат деца."

Това коментира неотдавна Цвета Брестничка, председател на Управителния съвет на асоциация "Родители".

"Тенденцията на намаляване на раждаемостта е свързана не само с условията на живот, но и с възможностите за реализация и кариера при жените, но влошаването на икономическите условия дава силно отражение."

Така смята доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека.

К
ласация:

Финландия е най-добрата страна, в която майките могат да родят децата си. След нея се нареждат Швеция, Норвегия, Исландия, Холандия, Дания, Испания, Белгия, Германия и Австралия. България е на 43-то място от 176 страни в света.

През 2013 г. България пропада със 7 места в класацията до 43 място, като това я поставя сред последните в Евросъюза.
Страната ни, след Швеция, е с най-дълго платено майчинство в Европа - 2 години. Средно за ЕС то е около 14 седмици.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини