До седмица ясно кои доходи вдигат

До една седмица ще стане ясно какви резерви има в бюджета, за да се увеличат доходите на най-уязвимите групи от населението. Това заяви вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова при встъпването си в длъжност. Затова първата й задача е преглед на бюджета заедно с финансовия министър Калин Христов.

"Хората излязоха на улицата, казаха от какво имат нужда, сега сме длъжни да отговорим", заяви Костадинова. "Няма обаче да правим резки ходове", успокои тя. И обясни, че подкрепата ще е в рамките на съществуващия бюджет.

"Ще започнем с най-уязвимите, тези които не са в състояние да си платят дори енергийните разходи. При допълнителни възможности ще подкрепим и по-широк кръг от групи, уточни Костадинова.

Мисли се за увеличение и на минималната заплата. Това решение обаче ще се вземе след договорка с работодателите и синдикатите в тристранката, която Костадинова смята тези дни да свика. Предстоят да се направят разчети и да се види има ли пари в бюджета за тези разходи, които все още са свързани с минималната заплата. В последните дни от управлението на правителството на ГЕРБ финансовият мнистър Симеон Дянков съобщи, че са осигурени средствата за вдигане на минималната заплата от 1 април от 310 на 330 лв.

Вдигане на пенсиите повече от това, което вече е разписано от 1 април, обаче е невъзможно. Причината е, че за целта са необходими законодателни промени, а такива няма как да се направят, защото парламентът е разпуснат. "Поемаме обаче ангажимента това, което е разписано като увеличение от 1 април, да бъде изплатено", каза Костадинова. Тя пое също  ангажимента, че всички социални плащания ще се правят в срок,  че ще продължи без забавяне усвояването на средствата от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Третото направление, по което ще работи новият социален министър, е увеличаване на заетостта. "В толкова труден за Европа момент с високи нива на безработица съвсем нормално е да разчитаме на субсидираната заетост", каза Костадинова. Мерките обаче няма да са насочени с предимство към дълтрайно безработни с ниска квалифакация. "Ще префокусираме нашия поглед и към хората с по-висока квалификация, които заради икономическата криза са останали за известно време извън пазара на труда", каза Костадинова. Точно те биха могли да подкрепят бизнеса, да бъдат използвани в икономиката, за да може да реализираме някакъв икономически растеж", обясни тя.

Източник: стандартнюз

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    Наивен
    3 0
    19:14, 13 мар 2013
    Някъде пише, че направеното добро на тъмно, се появява на светло. Затова правете добрините без да ги афиширате, защото ни омръзна да ни обещавате като на малките деца.
Последни новини