Бюджета на ЕС буксува, България - финансово дисципилинирана и изстрадала

Лидерите на ЕС продължават преговорите по бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г., но все още не се очертава споразумение след повече от 15 часа срещи в Брюксел, предаде ДПА, цитиран от БТА.

Късно снощи президентът на ЕС Херман ван Ромпой реши да не представя ново компромисно предложение на бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г. заради остри разногласия между ключови държави за числата.
Срещата на лидерите на ЕС започна с 6 часа закъснение. Забавянето показва напрежението между европейските лидери по въпроса. Някои от тях дори заплашиха да не приемат споразумение, което е прекалено далеч от интересите на техните страни.

"Ситуацията все още изглежда особено трудна. За пръв път има вероятност за реално съкращаване на бюджета. Досега не се е случвало", заяви президентката на Литва Далия Грибаускайте, която е била европейски комисар по бюджета от 2004 до 2009 г.

Великобритания, Германия и други страни от Северна Европа призовават бюджетът на ЕС да бъде намален заради строгите икономии, които се налагат в националните финанси. Страните от Южна и Източна Европа обаче се съпротивяват на съкращенията, защото се опасяват, че бедните им региони ще загубят жизненоважната финансова подкрепа от ЕС и изтъкват, че бюджетните съкращения ще се отразят отрицателно на икономическия растеж, отбелязва ДПА.

Бихме желали да бъдем включени и в програмите за справяне с младежката безработица, да бъде подпомогната по-нататъшната дейност по АЕЦ "Козлодуй", каза преди срещата премиерът Бойко Борисов. Той отбеляза, че България е финансово дисципилинирана държава и това го е изстрадал българският народ.

Парите, които страната усвоява от европейските фондове, отиват за инфраструктура, екология, административен капацитет. През България преминават пет основни транспортни коридора, това засяга всички държави в ЕС, това е средство за свързването на Европа с Азия, допълни Бойко Борисов.

Дипломати съобщиха, че президентът на ЕС Херман ван Ромпой, германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са се срещнали през последните часове с редица лидери на други страни от съюза в опит да намерят компромис.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини