Стоте най-богати станали много по-богати

Уорън Бъфет

Стоте най-богати хора на планетата през 2012 година са увеличили общото си богатство с 241 млрд. долара до 1,9 трилиона долара, съобщи агенция Блумбърг.

Най-голямо увеличение на доходите - с 20 процента - се отчита при богаташите, свързани с телекомуникационния бизнес и търговията на дребно, предаде Дарик.

През миналата година най-много е нараснало богатството на 76-годишния испанец Амансио Ортега, който е собственик на верига магазини за готово облекло, включително и марката Сара (Zara). През 2012 г. състоянието му е увеличило с 22,2 млрд. долара до 57,5 млрд. долара.
Ортега контролира търговската група Индитекс (Inditex), която има мрежа за търговия с облекло, включваща 5000 магазина в 77 страни в света. Той се занимава и с инвестиции в недвижими имоти и в газовата промишленост. Ортега е влязъл в тройката на най-богатите хора в света, измествайки от третото място легендарния американски инвеститор Уорън Бъфет, който има 47 млрд. долара.

Лидер в класацията на най-богатите хора в света остава 72-годишният мексикански магнат Карлос Слим. През 2012 г. той е увеличил богатството си с 13,4 млрд. долара (21,6 процента) до 75 млрд. долара. Основните приходи на Слим са от банковия и застрахователен сектор.

На второ място е основателят на Майкрософт (Microsoft) Бил Гейтс, чието богатство е нараснало със 7 млрд. долара. На четвъртото място е Бъфет, а на петото - 86-годишният собственик на веригата мебелни магазини ИКЕА (IKEA) Ингвар Кампрад с лично състояние от 42,9 млрд. долара.

Сред 100-те най-богати хора на планетата само 16 са отчели чиста загуба на капитал през 2012 година.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини