Съдия Венета Марковска излиза в пенсия

Съдия Венета Марковска, около чиято кандидатура за конституционен съдия се  завихри грандиозен скандал, официално обяви, че ще се оттегли от активна  служба.

"За да няма повече никакви спекулации, както по отношение на мен, така и към  държавните институции, се оттеглям в пенсия, за което днес подадох молба", каза  съдия Марковска пред Агенция "Фокус" и БГНЕС. Тя заяви, че няма съмнения в себе  си и че не е извършила престъпление като се е кандидатирала за конституционен  съдия.

"Не мога да работя нормално при това положение. В болница съм заради проблеми  с кръвното", допълва Марковска. "Независимо от случилото се, аз все пак вярвам в  справедливостта", казва още тя и обеща да обясни нейната версия по скандала с  Конституционния съд.

Кулминацията на скандала около Марковска настъпи след като президентът Росен  Плевнелиев си тръгна от церемонията по полагане на клетва от конституционните  съдии миналата седмица. Тогава Плевнелиев обясни, че няма да присъства на  полагането на клетва на съдия Венета Марковска като конституционен съдия заради  съмненията около кандидатурата ѝ и реакциите от страна на Брюксел. Плевнелиев  напусна церемонията по полагането на клетвата, след като първите трима  кандидати, избрани за конституционни съдии, положиха клетва - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов.

Заради отказа на президента да остане на церемонията, съдия Марковска не успя  да положи клетвата си, защото в Закона за Конституционния съд (КС) е записано, че клетвата се полага само в присъствието на президента. Оттеглянето на  Плевнелиев е прецедент в историята на Конституционния съд от 1991 година насам, когато съдът е основан.

На 31 октомври без дебати депутатите от ГЕРБ, независими депутати, от ДПС и  някои от ПГ на КБ избраха зам-председателя на НС Анастас Анастасов и Венета  Марковска, зам-председател на ВАС, за членове на Конституционния съд (КС) от  парламентарната квота.

След избора Европейската комисия (ЕК) обяви, че може да изготви допълнителен  доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата  година. Предупреждението дойде именно по повод новите съдебни назначения. От ЕК  посочиха, че има сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение  на един от кандидатите, без да се конкретизира име.

На заседание на правната парламентарна комисия от 16 ноември се реши, че ще  се предложи Народното събрание да открие нова процедура за избор на съдия за  попълване на квотата на Народното събрание в Конституционния съд, която да  продължи до 30 ноември. На 12 декември ще се проведе изслушването на кандидатите  в правната комисия, а на 19 декември ще бъде гласуването в пленарна зала.


 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини