Двата различни въпроса за референдума станаха идентични

Двата различни въпроса за референдума станаха идентични днес след гласуване на депутатите в икономическата комисия на НС.

От въпроса, формулиран от Инициативен комитет или от БСП отпадна "на площадка "Белене", а "атомна" стана "ядрена".

Днес бе представянето, обсъждането и приемането на предложения за свикване на национален референдум на тема: "Да се развива ли атомната енергетика в Република България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?", внесено от Инициативен комитет на 27 юли 2012 г. и "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?", внесено от Доброслав Димитров от ГЕРБ.

12 без 5 е да направим централата в Белене, заяви преди гласуването депутатът от КБ Петър Димитров.

"Можете ли да вземете решение. като изземвате права от суверена и не му давате възможност да се произнесе, запита той представителите на мнозинството. Против съм да подменим въпроса за референдума с някакъв абстрактен въпрос и така…да се върнем на нулата, продължи той. В момента проектът не е спрял, продължава да се работи и да трупа разходи, които един ден България ще трябва да плати. Въпросът е дали да отложим строежа на нова ядрена централа или да го правим сега, когато имаме готовност за това, подчерта депутатът от КБ.

Кой е казал, че българите ще трябва да плащат 20 млрд.лв., защо се натрапва непрекъснато тази лъжа, възмущаваше се Димитров.

Ябълка на раздора при дискусията стана отново прогнозната цена за строителството на АЕЦ "Белене". Управляващи и опозиция започнаха да си разменят различни цифри в милиарди и да се питат кой откъде е взел тези числа. "Убивате икономически най-изгодният проект за България", обърна се към управляващите депутатът от КБ Румен Овчаров. Не сте в правото си да решавате или отменяте дали да има референдум - българските граждани решиха, референдум ще има и не се крийте зад вашата формулировка, за да не получите шамара на българските граждани, защото няма да сте вечно в управлението, каза той в прав текст към депутатите от ГЕРБ.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини