„Бедните да го духат!”

 „Стандарт” съобщава, че арестуваният депутат Димитър Аврамов, елиас Митко Пилето, бил също така и ловък дедесар. Ревизия на фирмата му преди 1 г., извършена от НАП – Велико Търново установила, че лицето забърсало къде 1 млн. лева ДДС от фиктивен износ на зърно през порт Варна. „Защо, пише „Стандарт”, тогава не го изхвърлиха, а чак сега?", чудеха се съгражданите на Пилето в Монтана.” Да, бе, наистина, защо?

В Монтана разказват, че депутатът бил много щедър към ГЕРБ – „Не пестеше пари за партията.” На местните избори през 2011 г. инвестирал солидна сума в предизборната кампания, като поел всички разходи на кандидатите от Лом и региона. А който инвестира, ще бере и дивиденти, не ли?

Според „Стандарт” монтанци били смутени от позицията на Фидосова, която набързо се дистанцира от Аврамов: „Те бяха много близки…”, коментирали в града... И май ще да е верно. В сайта OFFnews пише, че били толкова близки, че Пилето държал на бюрото си снимка на Фидосова. Казал им човек, който бил влизал в кабинета на Аврамов и без да иска я видял.

Фернандо Ботеро, Похищаването на Искра Фидосова, Масло, 240х430 см.

То няма как да не я види, снимка на Фидосова не е нещо, което да не може да се види от далече… Фотото не било сложено от романтични подбуди, а за да се знае кой е патронът на депутата и от чие име действа. За топлата връзка между арестувания депутат и Фидосова намекна и Светозар Илчовски, бизнесменът, на който Аврамов поискал 50 плюс 50 бонки и 3000 дка. земя. Тези суми били от компетенциите на Аврамов. Ако има, обяснил той на Илчовски, „по-сериозни случаи на финансови отношения с властта, трябва да отида в Сърбия, защото там Искра Фидосова си прави срещите…”  Нали мъж й Томислав е сърбин.

Ало, Монтана? Да знаете, че има нещо в климата ви! Щото чета, че и кмета ви, който не е от Герб, и той мискинин. Купил лекарства за 30 000 лв. общински пари от аптеката на жена си. И сега май пак ще вървите на избори…

Пък Столична община трябва да плати на фирмата "Карат - C" на транспортния бос Мирослав Столарски, която експлоатира 16 линии от градския транспорт, 3.8 млн. лева лихви, щото общината му забавила плащане за къде 10 млн. лв. за 3 г. Според съветниците от БСП общината максус не плащала, та да се натрупат лихви. Щото нема банка, която да дава такъв дивидент – някъде към 13%. Даже най-богатият арабски фонд не давал такъв.

Но лихвата е само едната страна на медала. Столарски возел на 3.60 лв. на километър, докато повечето от другите фирми возели на 2.88, а общинската, която експлоатира губещите линии, на 3 лв. Та излиза, че и една голяма част от тия 10 млн. са подарък на бизнесмена от столичани. С посредничеството на о.з. кмета Борисов. Защото той е сключил договора със Столарски през 2008 г.

И колко са прости само! Хвалят се, че щели да му прекратят предсрочно договора (ама някога, не веднага), от което общината щяла да икономиса 20 млн. лв. А колко е пропуснала да икономиса от 2008 г.?! Поне 20 млн.

Ако си спомняте, имаше един скандал с транспортните фирми, който отнесе главата на зам.-кмета Велизар Стоилов. Тогава сп. „Тема” публикува цялата „дискусия”. Ето един фрагмент за подсещане:

Велизар: "Чакайте сега. Осъзнавате ли най-важното, което не го ебавате тука. Значи аз съм съгласен да се вдигне цената, да се разберете цената, да нема дъмпинг. Но да е некаква приемлива, да не направите некакъв..."

"В този момент, разказват колегите от "Тема", се дочува реплика: "Ще договорим съвсем нормална цена". И всички почват да се кикотят неистово..."

Ще се кикотят, как не! Да ти каже зам.-кметът да си туриш цена, каквато ти е удобна… При това частниците вземат всички добри линии, а на общината остават „постните дробчета”.

Говори се, че се и пише, че Столарски е близък приятел на премиера, спонсор на ГЕРБ, един от т.нар. кръг „Котараците”…

Хубавото е, че ония, дето пишат докладите в Брюксел, знаят само малка част от истината, иначе досега да са ни изключили, или поне замразили членството.

Между другото, потвърждава се хипотезата ми защо Бойко хвърча на пожар до Брюксел оня ден. Минчо Спасов вика: „Имам подозрения, че докладът е непълен и под натиск на ЕНП е отпаднал абзацът за случая "Мишо Бирата" като последен компромис към Борисов.”

Представям си какво тръшкане е било из Брюксел…

Депутатите решиха вече да караме на запалени светлини през цялата година. Доста хора ще трябва да почерпят. Например вносителите на акумулатори. Вносителите на автомобилни крушки и алтернатори също. А, да не забравя, другарят Златев и той трябва да почерпи. Между другото, той оня ден пак дигна цените. За последния няма и месец ги увеличи с 14 ст. И сега се движим към нов републикански рекорд. Е, от запалените фарове няма да тече чак така, но ще капе. На сайта http://dadrl.hit.bg са изчислили, че ако 2 800 000 автомобила у нас карат с пуснати фарове, ще иде 33 млн. литра бензин повече. По лев да остават за ЛУКойл, това са си 33 млн. от въздуха. Но понеже Дянков начислява акциз на всеки литър, та и той да почерпи… И КАТ да почерпи…

А ние с гайдите какво да правим? Каквото винаги…

Ако сте гледали филма на Мел Брукс “История на света”, ще си спомните как в Сената на Древен Рим завършваше  дискусията за бедните: “Бедните да го духат”. И ако си мислите, че някоя власт (не дай Боже, да си мислите, че тази!) милее за вас, значи сте един от най-наивните хора, живели на тая грешна земя.

Въпросът е, че тази мярка е напълно безсмислена, дори и опасна. В цитирания сайт можете да се запознаете в подробности.

- Хърватска от май 2009 г. дневните светлини са отменени.

- В Австрия са отменени от януари 2008, поради ръст на инцидентите от 12.2% след въвеждането им.

- В Полша след въвеждането им през 2007 инцидентите скочили с 5.7%.

- В САЩ през 2008 Агенцията по сигурността на трафика (NHTSA) заключава, че "светлините нямат статистически значима полза".

- Във Финландия, където първи въвеждат запалените светлини през 1972 г., статистически безспорно е само, че са намалели инцидентите с лосове и елени.

Но запалените светлини не са просто безсмислени. Те са и опасни. Привличайки вниманието на водача, те правят малко или повече „невидими” другите участници в движението. Това е практически доказано от увеличеният брой инциденти с мотоциклетисти в Щатите, с велосипедисти в Обединеното кралство и с пешеходци в Австрия. И може би ще виждаш по-добре насрещната кола, но няма да забележиш пресичащия улицата малчуган.

Е, ще кажете, това се прави по препоръка на ЕС. Да, така е. Но, от една страна, те и изискванията за кривите краставици бяха от ЕС. Да, имаше норма до колко може да е крива една краставица, за да е права – да дава не повече от 10 мм отклонение на 10 см. дължина. Също и морковите. И още колко глупости наложиха европейските лемури… И, от друга страна, борбата с престъпността и корупцията, които Брюксел иска от нас, някак все не стигат до ушите ни…

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини