Жега. До 42 градуса през уикенда

Жегата ще продължи да ни мъчи и през уикенда, прогнозират синоптиците.

Очаква се живакът да стигне до 42 градуса и да бъде обявен код червено.

За днес все още в сила е код жълто в цялата страна. След четири дни с оранжев за много високи температури, през нощта на някои места падна разлаждащ дъжд, а температурите леко се понижиха. За събота и неделя обаче се очаква нов пик.

Родните и европейски експерти предупреждават, че картината с климата ще се влошава все повече и все по-бързо, ако не се вземат мерки за замърсяването.

От 1906 г. до 2005 г. средната температура на въздуха се е увеличила с 0,74 градуса, а в Европа последните 2 десетилетия са били най-топлите на континента.

В България от 1970 г. се наблюдава постоянна тенденция към затопляне, показват данни на БАН. Средната годишна температура през 2009 г. е с 1,2 градуса над климатичната норма. Това е поредната 12-а година със стойности по-високи от обичайните за страната.

Вчера, както и през цялата седмица у нас, бяха регистрирани множество температурни рекорди, доближаващи или надхвърлящи 40 градуса.

Според Европейската комисия затоплянето трябва да се ограничи до 2 градуса, в противен случай промените ще доведат до увеличение на природните бедствия.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини